latinica  ћирилица
01/08/2024 |  10:37 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Боснић: Мржња према Србима у Хрватској гаји се у цркви, кући и у школи

Предсједник Покрета Срба Крајишника Миле Боснић сматра да се Хрватска никада неће излијечити од фашизма, јер се мржња према Србима гаји у цркви, кући и у школи.
Миле Боснић - Фото: РТРС
Миле БоснићФото: РТРС

Поводом 29 година од етничког чишћења Срба које је Загреб извршио злочиначком хрватском војно-полицијском акцијом "Олуја", Боснић је изјавио Срни да би можда и било наде када би барем ћутали, али да Хрватска и даље слави злочин који је починила, што је невјероватно.

- То је јединствен случај у историји људског рода да неко слави злочин и да сматра да је то врхунац морала. То се види и по томе јер они још не признају ни геноцид 1941-1945, а ово је само наставак или завршна фаза те комплетне приче - рекао је Боснић.

Он сматра да је Римокатоличка црква кључ мржње према Србима и стога није оптимиста да ће икада доћи вријеме у коме ће се у Хрватској појавити нека, како наводи, нормална генерација која неће бити оптерећена тим идејама.

Боснић указује да фашистичка идеологија мржње према једном народу, у овом случају српском, обухвата широке слојеве становништва Хрватске.

- Ту нема разлике лијеви или десни. Дјецу у вртићима то уче, дјецу у средњим школама то уче. Па, ви видите да на концерт /Марка Перковића/ Томпсона дође 10.000, 50.000, 100.000 људи који пјевају "убити Србина", а рођени су прије 15, 20 година. То значи да се то гаји у цркви, у кући, а нажалост и у школи - каже Боснић.

Боснић напомиње да још траје покатоличавање остатака српског народа у Хрватској.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Веритаса, током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од чега 1.236 или 65 одсто цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.