latinica  ћирилица
01/08/2024 |  10:02 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Бањалука: За шест мјесеци забиљежено 55.766 долазака и остварено 82.172 ноћења

Највећи град Републике Српске за шест мјесеци ове године посјетило је 55.766 туриста, а остварено је 82.172 ноћења, речено је Срни у Туристичкој организацији града Бањалука.
Храм Бања Лука - Фото: РТРС
Храм Бања ЛукаФото: РТРС

Виши стручни сарадник за односе са јавношћу у овој организацији Бранка Бранковић истакла је да је ријеч о званичној статистици, додавши да она поодавно у Бањалуци варира и да не показује стварне податке колико је било ноћења и долазака.

- Ја бих ставила фокус на ноћења зато што су она профитабилнија и туристи остају једну, двије или три ноћи.Ту је пансионска и ванпасионска потрошња - каже Бранковићева.

Она је навела да су Словенци и даље у врху у броју долазака и ноћења и они су, како каже Бранковићева, економични туристи и гости.

- У јуну, јулу и августу у Бањалуци не би требало да дође до неког великог пада, можемо рећи да су генерално приближно у односу на претходну годину - рекла је Бранковићева.

Она је додала да се очекује да ће Бањалука у јесен и зиму бити много посјећенија.

- Нема неких великих одступања. Званична статистика јесте званична, али још има доста изнајмљивања стана на дан у сивој зони уопште, а чињеница је да регистровани хотели, мотели и смјештаји не пријављују све госте. Не можемо се жалити у овом смислу и туристичка слика ће се крајем године поправити и поравнати, ако не бити већа, онда ће барем бити иста - навела је Бранковићева.

Она је истакла да Бањалука више није сезонска дестинација и да је задњих десетак година цјелогодишња туристичка дестинација.

Бранковићева је навела да странци предњаче испред домаћих гостију и када су у питању доласци и када су у питању ноћења, наводећи да је за шест мјесеци забиљежено 35.618 долазака страних туриста и 19.904 долазака домаћих гостију.

Она је навела да су страни туристи за шест мјесеци остварили 55.766 ноћења, док су домаћи туристи остварили 26.406 ноћења.

Када је ријеч о броју ноћења, она је оцијенила да је та бројка барем 2,5 пута већа него што статистика приказује.

Бранковићева је истакла да Бањалуку у све већем броју посјећују туристи из земаља које су повезане авио-линијама са Бањалуком.

- Примјетан је и већи број туриста из азијских земаља, управо због повезаности са београдским аеродромом - додала је Бранковићева.

Бранковићева је истакла да је Бањалука по броју долазака и даље први град у Републици Српској, а четврта туристичка дестинација по броју ноћења.