latinica  ћирилица
01/08/2024 |  09:16 ⇒ 12:03 | Аутор: Глас Српске

Калабухов: Нови систем безбједности

Систем међународне безбједности тренутно доживљава дубоку кризу. Углавном то се нажалост тиче нашег матерњег евроазијског континента. Међународне трговинске, финансијске везе, логистички ланци су поремећени. Велик је број регионалних и грађанских ратова у активној фази, док се хибридни рат Запада против Русије трансформисао у његово стварно учешће у украјинском сукобу. Свијет је доведен у неприхватљиво опасну ситуацију, рекао је Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- То је најочигледнији доказ да је евроатлантски систем безбједности неодржив. Будући да је створен ради промовисања интереса чланица НАТО-а на штету других учесника међународних односа, тај систем никад и није био намијењен за јачање глобалне безбједности. Чак и сами западњаци више се не претварају да је њихов свјетски поредак заснован на међународном праву - умјесто тога причају о неким митским "правилима", која нико и никад није формулисао - каже Калабухов за Глас Српске.

За излазак из овог кризног доба свијету је потребан нови, каже поузданији и праведнији систем међународних односа.

- Објективне свјетске тенденције подразумијевају потребу за новим међународним системом, који је заснован на принципу недјељиве безбједности (односно, да безбједност једног субјекта не може бити појачана на штету других). Русија је спремна да узме активну улогу у стварању таквог система за читав наш континент - Евроазију - наводи он.

Кажабухов каже да је предсједник Руске Федерације Владимир Путин овог јуна изашао са иницијативом потпуно новог концепта евроазијске колективне безбједности, чије кључне тачке је изнио у обраћању Министарству иностраних послова Русије.

- Праведнији многополарни свјетски поредак предвиђа учешће искључиво свих заинтересованих страна, узима у обзир интересе свих играча. Очигледно је да западни модел безбједности управо ради очувања властите стабилности дјелује на пооштравању постојећих и генерацији нових сукоба, а и унутрашњих подјела изван своје територије. Сјајан примјер таквог понашања је њихова политика према Босни и Херцеговини гдје западни такозвани партнери поступају по добро познатом принципу "завади па владај" - све на штету Дејтонског мировног споразума, који постулира равноправност три конститутивна народа и два ентитета. Одлична илустрација такве деструктивне линије јесте диктат лажног "високог представника", персонификације западне колонијалне политике - наводи Калабухов.

Прије свега је, наводи Калабухов потребно да државе Евроазије покушају саме међусобно да формулишу своје националне интересе и тежње без наметања туђих концепата, без уплитања компромитованих регионалних и међународних удружења, чија су управна тијела одавно под спољном контролом западних земаља попут ОЕБС-а и Савјета Европе, као и наравно без самоубилачке хипнозе измишљених глобалних циљева, као што су приоритети наводно свјетске заједнице ЛГБТ-а, привидне штетности натуралног меса и жита и тако даље.

- Свака држава има своје интересе, док је све остало нажалост само полуга спољне контроле ради извлачења ресурса. Расправа о новом међународном поретку је отворена за све државе континента, укључујући оне које не могу сарађивати са нама због тренутне геополитичке ситуације. Рекли смо више пута да за Русију нема непријатељских земаља и народа, постоје само политичке елите које су изабрале безизгледан курс за конфронтацију са Русијом. Прије или касније вољом народа њих ће замијенити политичари који су способни да дјелују у реалном интересу својих држава - рекао је Калабухов.

Подсјећа да концепт многополарног и равноправног поретка не настаје у празнини.

- Русија и њени партнери су већ створили солидни правни и институционални темељ у овој области. Успјешно искуство једнакоправне сарадње од узајамног поштовања у оквиру Евроазијског економског савеза, Организације Уговора о колективној безбједности, Шангајске организације за сарадњу може да буде корисно и за нови међународни систем - каже он.

Нема сумње, истиче да ће његов камен темељац бити систем гаранција колективне безбједности, заснован на принципима мултилатералности и недјељиве сигурности.

- У приоритету овог система мора да буде самосталност Евроазије, слобода од малигног утицаја ванрегионалних субјеката. У перспективи мора да буде потпуно прекинуто војно присуство спољних сила. Историја показује да њихово мијешање обично није било у корист земаља Евроазије. Више је било примјера тога, али најфрапантнији је невиђено "улагање" новца и оружја неонацистичком режиму у Кијеву... - истакао је Калабухов.

Уз то очигледно је да у 21. вијеку међународна безбједност не може да укључује само војна питања.

- Економија, социјална сфера, екологија, клима, храна, енергетика и друге бројне сфере су неодвојиви дијелови савременог система међународне сигурности. Видимо да под параваном борбе за "одрживу" и "екологичну" будућност Запад се бави пројекцијом свог утицаја на друге регионе у прву руку војним средствима. Управо тако он дјелује на Балкану, конципирајући безбједност региона искључиво у контексту увлачења у војне структуре НАТО-а. Уз војни и спољнополитички притисак Запада на државе Балкана, због намјерног прекида логистичких ланаца и друге сарадње са Русијом, истовремено се погоршава ситуација на балканском тржишту хране и енергената, који су посљедњих година постали све скупљи и недоступнији. Дакле комплексна безбједност региона никако не расте, него се смањује. Јасно је да је западна визија безбједности у суштини штетна за виталне интересе Балкана - објашава Калабухов.

Занимљиво је, каже, да је Запад сам постао архитект своје пропасти кад је одлучио да сломи низ спољноекономских механизама и тржишних институција, које су му једном донијеле богатство и просперитет.

- Ради се о коришћењу ММФ-а и Свјетске банке за постизање себичних политичких циљева, о манипулацијама са климатском агендом да би се ограничила улога земаља глобалног југа и наставио екстензивни развој западних земаља. Примјер Русије очигледно показује како "свемоћни" западни хегемон дјелује против држава које су се усудиле да спроводе самосталну политику. Поред директне примјене снаге, за коју је Запад посљедњих година имао све мање одлучности и ресурса, њихов вољени инструмент постали су такозване "санкције". Потребно је нагласити да су западне рестриктивне мјере по својој суштини незаконите и јесу инструмент интервенције у унутрашње послове других земаља - наводи Калабухов.

Против Русије је Запад искористио читав свој арсенал санкција, чак и замрзнувши међународни дио руских резерви.

- У току је припрема (псеудо)правног механизма за њихово отимање. Такве акције нису ништа друго него пљачка. Ипак, ови незаконити кораци, као прво, неће остати без казне и као друго, показују другим државама и предузећима да ни њихове резерве које су тренутно у рукама Запада нису безбједне. Осим тога примјер Русије управо сада демонстрира да је снажна и суверена држава способна не само да издржи против незаконитих "санкција", већ да и извуче из њих корист и активно се развија - додаје он.

Даклек, каже он, "сматрамо да један од најважнијих задатака за формирање новог евроазијског поретка заснованог на равноправној сарадњи суверених актера јесте стварање ефикасних спољноекономских механизама који немају везе са западним институцијама".

- То подразумијева промет у националним валутама, коришћење националних платних система, стварање и јачање евроазијских логистичких рута. Коначни резултат наших напора видимо у формирању у Евроазији праведног, равноправног, комплексног и вишенивоовског система међународних односа, у чијем се оквиру све државе и народи осјећају безбједно. То ће бити дуг и компликован процес, који захтијева значајну концентрацију снага и ресурса, али то је потребно урадити. Позивамо све заинтересоване стране на конструктивну расправу о облику будућности нашег заједничког континента, која се формира пред нашим очима - истакао је Калабухов.