latinica  ћирилица
01/08/2024 |  07:19 ⇒ 11:28 | Аутор: РТС

Шести дан ОИ: Ђоковић против Циципаса у четвртфиналу

Шестог такмичарског дана Олимпијских игара у Паризу медаљу циља још један српски стријелац - Лазар Ковачевић у дисциплини малокалибарска пушка, тростав. Ватерполисти од 12.05 играју против Шпаније. Баскеташи ће на терен два пута, а противници ће им бити Холанђани (10.05) и Французи (22.35). Новак Ђоковић се у 19.00 часова састаје са Грком Стефаносом Циципасом у четвртфиналу олимпијског турнира.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU)

Ђоковић против Циципаса за пласман у полуфинале

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић четврти пут у каријери стигао је на три корака од олимпијског злата. Након Пекинга 2008, Лондона 2012. и Токија 2021, играће у четвртфиналу олимпијског турнира и у Паризу, и то против Грка Стефаноса Циципаса - вечерас од 19.00 часова на Стадиону "Филип Шатрије".

Ђоковић је турнир у Паризу започео рутинском побједом против Аустралијанца Метјуа Ебдена (2:0), којем је препустио само један гем, у другом колу је савладао Шпанца Рафаела Надала (2:0), а у осмини финала Доминика Кепфера из Њемачке, такође без изгубљеног сета - 2:0.

Ни Циципас није прошао много трновитији пут до четвртфинала. Започео га је тријумфом против Белгијанца Зизуа Бергса (2:1), мада је други сет изгубио са 6:1, потом је побиједио Британца Данијела Еванса (2:0), а у осмини финала и Себастијана Баеза из Аргентине (2:0).

Ђоковић и Циципас ће 14. пут бити са супротних страна мреже. Српски тенисер води у побједама са 11:2 и није изгубио од Грка још од 2019. и четвртфинала мастерса у Шангају.

Ове године још увијек нису одиграли међусобни дуел, а посљедњи пут су се срели у финалу Аустралијан опена прошле године, када је Ђоковић изашао као побједник.

Циципас никада није надиграо Ђоковића на шљаци, па ни на мјесту на којем ће данас играти. Србин га је два пута побиједио на Ролан Гаросу - у полуфиналу 2020. и финалу 2021. године, када грчком тенисеру ни два сета предности нису била довољна да подигне Куп мускетара.

Тенисери, четвртфинале:

Четвртак:
Томи Пол - Карлос Алкараз
Лоренцо Музети - Александар Зверев
Каспер Руд - Феликс Оже-Алијасим
Новак Ђоковић - Стефанос Циципас

Ватерполисти ваде флеке против Шпаније

Ватерполисти Србије играју данас од 12.05 против репрезентације Шпаније у трећем колу групе Б такмичења у Паризу.

Освајачи златне медаље на претходна два олимпијска турнира нису били на шампионском нивоу у прва два дуела у Паризу. Такмичење су отворили побједом над Јапаном (16:15), мада су се намучили да сломе отпор упорних и добро организованих "самураја", а онда је услиједио потпуно неочекиван, разочаравајућ, па чак и убједљив пораз од Аустралије - 8:3.

"Делфини" су себи добрано закомпликовали пут ка четвртфиналу, а флеке ће морати да ваде против актуелних шампиона Европе и освајача бронзе на Свјетском првенству у Катару, које је одиграно раније ове године.

Шпанци су у прва два кола били неупоредиво убједљивији и још увијек не знају за пораз у Паризу - побиједили су Аустралију са 9:5 и Мађарску резултатом 10:7. Чекају на олимпијску медаљу још од Атланте 1996, када су узели злато, и силно су мотивисани да је освоје у престоници Француске.

Пласман у четвртфинале олимпијског турнира избориће по четири најбоље екипе из обје групе (А и Б). Први из једне групе играће у четвртфиналу против четвртог из друге групе, а други против трећег и обрнуто.

Ватерполисти, треће коло:

Четвртак:
10.30 Грчка - САД (Група А)
12.05 Србија - Шпанија (Група Б)
15.00 Француска - Аустралија (Група Б)
16.35 Италија - Црна Гора (Група А)
19.30 Румунија - Хрватска (Група А)
21.05 Мађарска - Јапан (Група Б)

Наступају и џудисти и пливачи, баскеташи на терену два пута...

Послије финалисте Лазара Ковачевића на терене и борилишта у Паризу данас ће и српски џудисти, веслачи, пливачи и баскеташи.

У 10.00 часова почињу борбе џудиста у категорији до 100 килограма, а Србију ће на татамију представљати Александар Кукољ, којем ће ривал у првом колу бити Мађар Жомбор Вег. Њихов дуел је девети по распореду.

У 11.18 у базен ће Андреј Барна, у покушају да се кроз квалификациону трку на 50 метара слободним стилом домогне полуфинала. Српски олимпијац ће пливати у седмој квалификационој групи. За полуфинале ће се борити укупно 75 такмичара, а циљ ће испунити само 16 најбржих.

Веслачи Николај Пименов и Мартин Мачковић, представници Србије у мушком дубл скулу, такмичење у Паризу завршавају данас у 10.42 у Б финалу, гдје ће покушати да заузму што бољу позицију у коначном пласману.

Дан након неочекиваног и помало забрињавајућег пораза од Кинеза, српски баскеташи ће на терен два пута. У 10.05 играју против Холандије, а вечерас у 22.35 против Француске.

Још један стријелац у борби за медаљу - Ковачевић у финалу тростава

Прву и још увијек једину медаљу за Србију на Олимпијским играма у Паризу освојили су стријелци - Зорана Аруновић и Дамир Микец у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс, а данас ће медаљу циљати још један српски олимпијац.

У 9.30 почиње финале тростава малокалибарском пушком, а Србију ће представљати Лазар Ковачевић. У финалу учествује укупно осам такмичара.

Српски стријелац је квалификације, у којима је у сриједу учествовало још 56 спортиста, завршио на петом мјесту. Најбољи је био у клечећем ставу, погодивши све десетке, уз само једну деветку.

Лазар Ковачевић је на Олимпијским играма у Паризу учествовао и у такмичењу ваздушном пушком на десет метара, али није прошао у финале. Квалификације је завршио на 37. позицији.

Почиње шести такмичарски дан у Паризу...

Након петог дана Олимпијских игара у Паризу подијељено је 179 медаља.

Највише одличја освојили су до сада спортисти из Сједињених Америчких Држава - 30, али свега пет златних. Други на листи су Французи са 26 медаља, док су Кинези, освајачи 19 одличја, на трећем мјесту.

По броју златних медаља Кина предњачи са девет, а по једну мање су освојили Французи и Јапанци.