latinica  ћирилица
31/07/2024 |  20:56 ⇒ 20:56 | Аутор: sputniknews.com

Украјина неће обновити транзит руске нафте у Словачку и Мађарску

Украјинске власти неће обновити транзит руске нафте у Словачку и Мађарску, рекао је украјински премијер Денис Шмигаљ.
Гасовод (Фото: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, илустрација) -
Гасовод (Фото: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, илустрација)

Шмигаљ је рекао да је обавио неколико рунди разговора са премијером Словачке Робертом Фицом у вези са енергетском безбједношћу земаља, између осталог, разговарали су о транзиту руске нафте преко Украјине.

- Санкције које је увео Савјет за националну безбједност и одбрану Украјине не представљају пријетњу енергетској безбједности Словачке и Европе у цијелини, због чега њихово укидање није предмет разговора. Сходно томе, имамо потпуно разумијевање Брисела о овом питању - написао је Шмигаљ на свом Телеграм каналу.

Словачка и Мађарска су се прошлог понедејљка обратиле Европској комисији због заустављања транзита нафте руске компаније Лукоил преко Украјине.

Комисија је у среду одложила разматрање ове жалбе због тога што су наводно тражене додатне информације.

Европска комисија је 5. децембра 2022. године, у оквиру санкција Русији, забранила морске испоруке руске нафте у земље ЕУ, али су Мађарска и Словачка обезбиједиле право да руску нафту добијају нафтоводом до краја 2025. године. Ова клаузула је изазвала активно противљење Европске комисије.

Украјина је 17. јула обуставила транзит нафте компаније Лукоил преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Снабдијевање ових земаља енергентима из Русије се одвија преко гасовода "Дружба", који пролази преко територије Украјине.