latinica  ћирилица
31/07/2024 |  18:56 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Америчка амбасада почела се понашати као политички субјект под вођством Марфија

Делегат Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ Радован Ковачевић изјавио је да се Амбасада САД у БиХ, под вођством амбасадора Мајкла Марфија, почела понашати као политички субјект који има само један циљ - да уништи и угуши Републику Српску и све њене грађане, али им то неће проћи.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је упитао да ли постоји игдје у свијету гдје се било која амбасада, поготово амбасада једне тако моћне земље каква је САД понаша на начин као што се понаша у БиХ.

- То нигдје не постоји, ово је једно потпуно дивљаштво - рекао је Ковачевић за Н1.

Према његовим ријечима, Марфи покушава да све представи као обрачун са једним човјеком, а у ствари се обрачунава са комплетном Републиком Српском, са комплетним српским народом и свим грађанима Српске.

- Он се труди да грађани Српске остају без посла, да се дође у позицију да људи немају социјална давања - напоменуо је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Република Српска потписала све анексе Дејтонског мировног споразума, дала овлаштење да буде потписан и његово спровођење јој је од изузетног значаја.

- Један од кључних партнера за тај пројекат је САД. Ми бисмо вољели да имамо много здравију комуникацију са САД од ове коју сада имамо са Мајклом Мафијем - констатовао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Република Српска и њени званичници имали су нормалну комуникацију са Марфијевим претходником Ериком Нелсоном, који је предао агремане тадашњем српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, одржавао састанке са тадашњим предсједником Српске Жељком Цвијановић у Палати Републике у Бањалуци.

Ковачевић је напоменуо да је Нелсон имао добру комуникацију са представницима Српске иако су санкције уведене за вријеме његове претходнице у Амбасади САД Морин Кормак, три дана прије него што је Доналд Трамп положио заклетву на челу Америке.

Када су у питању Марфијеве и објаве Амбасаде САД у БиХ на друштвеним мрежама које се тичу Републике Српске, Ковачевић је рекао да би било добро да су икада дати аргументи.

- Да ли је нормално да неко изађе и оптужи некога кога је милион пута провјеравало Тужилаштво ове земље, које има пуну подршку Марфијеву, и ништа није пронашло, није подигнута оптужница - упитао је Ковачевић.

Коментаришући објаву Амбасаде САД о задужењима Републике Српске и да опет има буџет у дефициту, Ковачевић је рекао да нема земље у окружењу која није у дефициту и да је Српска најмање задужена.

- Знате колики је био комплетан промет Бањалучке берзе у том периоду, са свим осталим комитентима, субјектима, комлетном привредом – милијарду марака, а они тврде да се сама Република Српска само ту задужила за више од милијарду и сто милиона - нагласио је Ковачевић

Према његовим ријечима, када изговорите овако еклатантну лаж, послије тога, било каква информација која долази са таквог извора није релевантна.

Оцијенивши да је Амбасада САД под вођством Марфија почела да се понаша као политички субјект, Ковачевић је изразио задовољство што је именован нови амарички амбасадор.

КОВАЧЕВИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА НИЈЕ ОДГОВОРНА ЗА ПАД ПЛАНА РЕФОРМИ ВЕЋ СДА

Делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламетарне скупштине БиХ Радован Ковачевић одбацио је инсинуације да је Република Српска одговорна за пад Плана реформи, истакавши да је за то одговорност на СДА.

Ковачевић је рекао да не постоје ниједан европски закон и иницијатива да су усвојени у БиХ без капацитета СНСД-а, Републике Српске и предсједника Милорада Додика.

Он је напоменуо да су се представници из Републике Српске стварно трудили да учине све што је могуће на европском путу БиХ.

- Ми нисмо неко ко сједи негдје са стране и нешто захтјева већ смо неко ко активно учестује и тек када и ми дамо свој став као Република Српска можемо да говоримо о томе да постоји некакав Програм реформи. До тада је то нечија скица - објаснио је Ковачевић за Н1.

Појашњавајући начин договора, Ковачевић је рекао да представници из Републике Српске некада дају скицу, а да неко други упути захтјеве.

- Некада неко други направи скицу, а онда ми упутимо своје захтјеве. Не би било уопште чудно да их је 70.000, то је најмање битно. Битно је да сједимо и да се договарамо да налазимо заједничка рјешења. То смо урадили. Не говорим само о изради Плана реформи него о цјелокупном процесу у овом мандату - рекао је он.

Сада је, каже, ситуација таква да се расправља са људим који имају два посланика и који су до прије годину дана били на некаквом кантоналном нивоу.

- Ми смо ти који смо радили све да се отворе преговори и да добијемо кандидатски статус. Неко други је зауставио План реформи и 70 милиона евра сасвим сигурно", додао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, није парадокс кривити опозицију с обзиром на то да власт не може сама да доноси одлуке, посебно у одређеним кантонима.

Ковачевић је нагласио да нема напретка земље без Механизма координације с обзиром на то да Савјет министара због уставне надлежности не би могао сам да доноси неку одлуку која се тиче европског пута.

Он је нагласио да је Механизам координације једна од најбитнијих ствари за напредак БиХ, те да је тај механизам утврдио уставне надлежности.

- Уставне надлежности имају ентитети и БиХ, немају кантони. Међутим, хрватском конститутивном народу је било јако битно, с обзиром на то да су прегласавани на разноразни начин у ФБиХ, да и кантони имају могућност да имају глас - истакао је Ковачевић.

Уставне надлежности када су у питању европске интеграције, Ковачевић каже да у највећем проценту припадају Републици Српској, затим Федерацији БиХ, заједничком нивоу БиХ, кантонима.