latinica  ћирилица
31/07/2024 |  18:53 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Пожари на хрватском приморју за сада под контролом (ВИДЕО)

Пожари који су харали хрватским приморјем за сада су стављени под контролу. Мјештани и бројни туристи у страху су од могућег вјетра и ширења ватре. Најкритичније је било на подручју Макарске и Тучепа. Ватрена линија јуче је била чак 18 километара. Изгорјели су објекти, аутомобили, шума, а дијелови приморја нису имали струју.
Канадер - Фото: РТРС
КанадерФото: РТРС

У Федерацији пожари на подручју Мостара. У Дрвару је локализован.

Пожаришта су активна и на граници Србије са Сјеверном Македонијом, у Црној Гори, Грчкој, Албанији, Бугарској.

Након два дана у дрварском селу Пољице пожари локализовани и за сада не пријети становницима и имовини. Међутим букнуо је нови у селу Каменица. Велики проблем је недовољна, стара и дотрајала опрема, али и људство. Пожаре гасе само два ватрогасца Цивилне заштите општине Дрвар и радници Шумарије.

Сада би у гашењу пожара добро дошао хеликоптер из Србије али и то су, кажу мјештани, политичари из Федерације морали исполитизовати не марећи за људе.

Овако је синоћ било на подручју Тучепа, познатом хрватском туристичком мјесту. Све је горјело,т рава, шума, возила. Дио пожара се проширио на тешко приступачан терен на подручју Парка природе Биоково. Мјештани и туристи у паници напуштали су куће.

Полиција је саопштила да је пожар на подручју Горњих Тучепа изазвао је пчелар који није угасио жар из димилице. Данас ситуација много боља. Ватрогасци и даље раде без предаха.

Пожар се постепено локализује и у Сутомору у Црној Гори. Борба са пожаром води се код Бујановца у близини манастира Прохор Пчињски. Министарство унутрашњих послова Србије упутило је два хеликоптера као помоћ у гашењу овог пожара.
Пожaр се проширио из правца Сјеверне Македоније гдје је један човјек погинуо.