latinica  ћирилица
31/07/2024 |  18:50 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Српска рампа за Конаковића; У Савјету министара осујећен покушај укидања овлашћења МУП-а Српске (ВИДЕО)

Нема ништа од централизације БиХ и укидања овлашћења МУП-у Републике Српске – јасно су ово рекли Елемдину Конаковићу српски министри у Савјету министара. Конаковићев покушај да закључком оспори, односно затражи ревизију споразума о полицијској сарадњи са Србијом и Хрватском је пропао, јер су за њега гласали само бошњачки министри.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Покушајем да на дневни ред стави ревизију споразума о полицијској сарадњи, Конаковић жели да централизује БиХ и укине овлашћења МУП-у Српске, али то су само његови пусти снови, јасни су српски представници у Савјету министара.

- Не видим да било шта треба мијењати, ево да поручим господину Конаковићу нема ништа од централизације БиХ, нема ништа од укидања овлашћења МУП-у Републике Српске - рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Конаковићеве идеје су производ неке политичке потребе да се направи такав однос да је било која институција на бх нивоу надређена инстуцијама ентитета или кантона што није у складу са уставом, оцјењује Сташа Кошарац.

- Централизација не може проћи док год у институцијама сједе кадрови СНСД-а и наши коалициони партнери - истакао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

За своје неуставне идеје сам Конаковић не зна да ли да више криви претходне бошњачке политике или зато што су, како каже, Кошарац и Нешић бранили права ентитета, а ХДЗ права кантона.

- Јако ми је жао што колеге не схватају, што се нису данас сложиле да треба да вратимо надлежности институцијама БиХ. Ја се с њима слажем, кад они кажу да је ово уставно и законито – истакао је Конаковић.

Каже Конаковић да се залаже за ревизију свих 25 потписаних споразума колико их има БиХ, али да су му акценат Србија и Хрватска, јер, како каже, не вјерује њиховим полицијама. Трн у оку посебно му је Србија.

- Не може он да говори у име БиХ, он се залетио и занио се са тим стварима. Да они држе лекцију Србији то је потпуно неприхватљиво, да не поштују споразуме које Србија има са БиХ исто тако неприхватљиво, да праве ујдурму и општи напад на Србију и њеног предсједника то је чињеница, али то чине свјесно, они желе да смање или да придобију пажњу прије свега Американаца - навео је предсједник Српске Милора Додик.

Жучна расправа о Конаковићевом покушају централизације БиХ одржана је у сали зграде заједничких институција у којој се иначе одржавају сједнице Савјета министара, иако се разматрало да због лоших услова она буде одржана у климатизованој сали Министарства спољне трговине. Међутим, протокол је тражио да се из те сале уклони застава Републике Српске, на што ресорни министар није пристао.

- Мој одговор био је потпуно јасан, никада нећу, тамо гдје сједим ја, а представљам Републику Српску и српски народ ће стајати застава Републике Српске - додао је Кошарац.

Велику пажњу изазвао је и лични захтјев замјеника директора СИПЕ Зорана Галића, који је у бјекству, да буде разријешен са функције, јер је стекао услове за пензију. Захтјев је упућен посредством адвокатске канцеларије и биће упућен Независном одбору бх парламента на хитно изјашњење.