latinica  ћирилица
31/07/2024 |  18:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија: Руси који су признали да су шпијуни осуђени на затворске казне

Двоје Руса који су ухапшени у Словенији крајем 2022. под оптужбом за шпијунирање, признали су кривицу на тајном суђењу пред љубљанским окружним судом и осуђени су на по годину и седам месеци затвора, потврђено је данас из тог суда.
Словеначка полиција (ФОТО: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Словеначка полиција (ФОТО: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Агенција СТА преноси да ће они бити дио размјене заробљеника између Русије, САД, Њемачке и Бјелорусије. У питању су мушкарац и жена који имају аргентинско држављанство, а ухапшени су у децембру 2022.

Они су се представљали као Лудвиг Гиш и Марија Роса Мајер Муњоз, док су њихова права имена Артем Дулцев и Ана Валеревна Дулцева и оперативци су елитне руске обавјештајне службе СВР, пренио је у јуну Волстрит Џурнал, позивајући се на словеначке и западне обавјештајне званичнике.

Њихова мета у Словенији била је Агенција ЕУ за сарадњу енергетских регулатора чије сЈедиште је у Љубљани. Како су медији пренијели, Руси највјероватније неће одслужити казне у Словенији и могли би бити дио шире размјене затвореника између више земаља.

Међу именима која се помињу, размјеном би могао бити обухваћен Вадим Красиков, оперативац руске Федералне службе безбједности ФСБ који је на издржавању доживотне казне затвора у Њемачкој због убиства чеченског команданта Зелимкана Кангошвилија у Берлину 2019, као и амерички новинар Еван Гершкович који је због војноиндустријске шпијунаже у Русији осуђен на 16 година затвора.

Осуђени руски шпијуни могли би бити изручени Русији, која би онда у замјену за њих предала заточене држављане других западних земаља, наводи СТА.