latinica  ћирилица
31/07/2024 |  17:54 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Наставља се проблем са водоснабдијевањем на Мањачи (ВИДЕО)

Наставља се проблем са водоснабдијевањем на Мањачи. Поједина села воду немају више од мјесец дана. Испаштају људи, испаштају животиње али се рјешење још не назире. Нема ни директора Водовода Александра Золака који се од почетка суше у бањалучким селима не оглашава. Гласни су само да је потребан кредит. Рјешење без кредита, у ребалансу буџета, виде у скупштинској већини.
Мањача - Фото: РТРС
МањачаФото: РТРС

У засеоку Гајићи на Мањачи, воде нема мјесец дана. Иако се повремено појави вода је мутна, није за пиће, а ни стока је неће да пије, прича  Драгица Милекић. Каже да више нема коме да се обрати, јер у Водоводу није наишла на разумијевање.

Овако изгледа вода на појединим пумпним станицама. Од јунски протеста, за око 65% становика Стричића, уредно је водоснадбијевање али проблем им је квалитет воде.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Раде Божић каже да су поједини становници добили бесплатне ваучере за прикључак , али воде у тим цијевима нема.

- Технички није исправна, нико нас од надлежних није упозорио на то, него узму узорак и кажу да је ок, а није у реду - рекао је Божић.

Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић у неколико наврата обишао је становнике Мањаче и села у којима нема воде. На ове проблеме упозоравао је руководство Водовода и гардску адиминстрацију. Проблем још није ријешен иако смо на терену затекли раднике Водовода. Нинковић још једном позива директора из климатизоване канцеларије да изађу на терен и увјере се у стварно стање и проблеме са којима се суочавају мјештани Мањаче.

- Прије два дана сам питао градоначелника и директора Золака, да ли уопште знају шта се дешава овдје и ко је пресјекао цијеви и како су спојене да грађани могу да очекују квалитет воде здрав за пиће - истакао је Нинковић.

На ово одговора нема, али поново има прича о кредиту од 10 милиона марака. И то је једино рјешење за градског менаџера Бојана Кресојевића.

- Ребалансом није могуће ријешити овај проблем јер је потребно обезбиједити 10 мил. јер у том ребалнсу имамо 23 милиона КМ старих кредита а немамо нових кредита да напунимо буџет - додао је Кресојевић.

Предсједник Скупштине, данас је посјетио и извориште Бањица за које је, прије три мјесеца, издвојено милион марака како би се урадила реконструкција мреже и повећао број пумпи. Али до данас ништа није ријешено.

- Па се онда питам да ли ових 10 милиона који они траже за Туњице 1 и 2, да ли ће се исто овако десити да ћемо се задужити а онда они тих 10 милиона преусмјере у друге пројекте - навео је Нинковић.

Да ли ће и када ови проблеми бити ријешени покушали смо одговор добити од првог човјека Водовода, Александра Золака. Једини одговор који смо добили јест да је на састанку и да се на посао неће вратити до краја радног времена!