latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:35 | Аутор: СРНА

Конаковић се залаже за ревизију свих 25 споразума о полицијској сарадњи

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је данас да се залаже за ревизију свих 25 споразума о полицијској сарадњи које БиХ има са другим земљама, с акцентом на споразуме са Србијом и Хрватском.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Конаковић је рекао да су само три министра на данашњој сједници Савјета министара гласала за његов закључак да Министарство безбједности у Савјету министара и ресорни министар крену у ревизију ових споразума.

Он је истакао да је сагласан са министрима из Републике Српске који кажу да су споразуми о полицијској сарадњи у складу са Уставом и законима, оцијенивши да се тиме потврдило да они који су потписивали такве споразуме дали право кантонима и ентитетима да заобилазе заједничке институције.

Говорећи о том споразуму са Србијом, Конаковић је рекао да су основни разлог због којих је тражио прекид полицијске сарадње пресуде међународних судова у случајевима "Станишић", "Симатовић" и других.

Он је истакао да у "ту Србију и у такву полицију не вјерује све док оспоравају суверенитет БиХ", као што још не вјерује ни Хрватској, уз напомену да су "на путу неког успостављања помирења".

Када је ријеч о захтјеву за разрјешење Зорана Галића са мјеста замјеника директора Агенције за истраге и заштиту, Конаковић је рекао да је Савјет министара тај захтјев добио 15 минута прије данашње сједнице, без става Независног одбора и става Министарства безбједности.

Он сматра да је логично да се траже правна појашњења јер ако га не разријеше остаде бјегунац други човјек СИПА, а ако га разријешимо онда му се удовољава.