latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:31 ⇒ 17:45 | Аутор: sputniknews.com

Иран најављује специјалне операције, подигнута црвена застава

Иран ће на убиство шефа политбироа Хамаса Исмаила Ханије одговорити извођењем специјалних операција које имају за циљ да "изазову дубоко кајање", саопштила је мисија Ирана при УН.
Протести због убиства Исмаила Ханијеа (Фото: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Протести због убиства Исмаила Ханијеа (Фото: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

- Реакција на убиство ће бити специјалне операције – које ће бити одлучније и усмјерене на изазивање дубоког кајања код злочинца - наводи се у саопштењу мисије на својој страници на друштвеној мрежи Икс.

Изнад џамије Џамкаран у Ирану подигнута је црвена застава у знак освете за убиство Исмаила Ханијеа.

Израелска војска извела је у уторак ваздушни напад на јужно предграђе либанске престонице Бејрут у покушају да елиминише високог команданта Хезболаха, кога оптужује за умијешаност у гранатирање Голанске висоравни, где је у суботу погинуло 12 припадника локалне заједнице Друза, међу којима је било и дјеце.

Хезболах негира било какву кривицу. Руско Министарство спољних послова назвало је нападе Израела на Либан кршењем међународног права.

Палестински покрет Хамас у сриједу је саопштио да је лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије погинуо у израелском нападу на његову резиденцију у иранској престоници Техерану, где се налазио како би учествовао на инаугурацији новог иранског предсједника.

Покрет је за његову смрт окривио Израел и Сједињене Америчке Државе и саопштио да напад неће остати без одговора.