latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:30 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Прва скијашка дворане на Балкану гради се на Равној планини (ВИДЕО)

Уз пројекте на Јахорини и Равна планина наставља са проширењем туристичке понуде. Представљен је почетак изградње прве скијашке дворане на Балкану чија ће прва етапа коштати 20 милиона евра, а која ће се простирати на 16.000 метара квадратних. То ће скијашима на Равној планини омогућити несметано скијање током цијеле године а рок за изградњу дворане је пет година.
Равна планина - Фото: РТРС
Равна планинаФото: РТРС

Идеја о пројекту који омогућава скијање током цијеле године независно од годишњих доба и временских услова јавила се због климатских промјена које су утицале на зимски туризам. Дворана ће се снабдијевати из обновљивих извора енергије. Имаће 350 метара дугу скијашку стазу, те висинску разлику од 100 метара.

- Имамо намјеру да комплетирамо ово скијалиште односно излетиште да ски дворана не буде само скијашки циљ него ако је љетна сезона па да и ту имамо скијање значи обогатићемо љетну сезону имаћемо и једно и друго - поручио је Вељко Голијанин, директор Ски центра Равна планина.

Скијашка дворана простираће се на 16 хиљада квадрата. Имаће скијашку стазу, сњежни парк, стазу за ски-трчање, санкалиште и парк за бебе.

- Додатни садржај туристичке понуде општине Пале. Сама чињеница да ће пројекат коштати 20 милиона евра у првој фази чија ће изградња трајати пет година говори о вриједности тог пројекта али на тај начин ће бити употпуњена туристичка понуда овог дијела - истакао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, жели да овај објекат ради 365 дана у години.

- Убјеђен сам да ће да ради 365 дана годишње и убјеђен сам да ће након ове презентације без проблема доћи до финансијера који ће бити спремни да буду партнери господину Голијанину - рекао је Ћосић.

Представници ОЦ Јахорина подржали су изградњу скијашке дворане на Равној планини и најавили скорији почетак изградње гондоле Јахорина - Равна Планина - Пале, која ће Српску уписати у мапу најразвијенијих скијашких центара у региону.