latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:11 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Радови на аутопуту Коридор 5Ц код Добоја у пуном интензитету (ВИДЕО)

У пуном су интезитету радови на аутопуту Коридор 5Ц код Добоја. Добојска обилазница дуга је 5,6 километара и најзахтјевнија је дионица пута кроз Републику Српску.Осим мостова, вијадукта, граде се и два тунела у дужини од 1.200 метара.
Коридор, радови - Фото: РТРС
Коридор, радовиФото: РТРС

Изградњу захтијевне дионице због бројних објеката, додатно усложњава геологија терена. Земљани радови требали би бити завршени у наредна два до три мјесеца, након чега ће се радити ситем одводње и горњи слој пута. На градилишту свакодневно више десетина машина и 250 радника.

- Најзахтјевнији је овај дио посла који ми радимо, бушење и тежак је посао и доста прашине. Бушимо тренутно дренажне цијеви - рекао је радник на градилишту Ненад Јовић.

Највећи изазов за грађевинаре су тунели у дужини око 1.200 метара. Паралелно се ради ископ на обе тунелске цијеви. О захтјевности дионице говори и то да је неопходно да се ископа више од два милиона кубика земље, обезбиједи више од 500 хиљада кубика насипа и 100 хиљада кубика бетона.

- Тунел је најзахтјевнији, прво се морало урадити пробити тунел, да се уради примарна подзида тунела, након тога слиједи секундарна облога тунела. Очекујемо да би крајем септембра могли да кренемо са секундарном облогом и након тога опрема пута, а највише опреме има у тунелима због своје дужине - навео је представник извођача радова "Интеграл инжењеринг" Марко Салапура.

Обилазница око Добоја друга је дионица Коридора 5Ц која се гради у Српској. Планирано је да буде завршена до краја идуће године. Због непредвиђених радова, вриједност инвестиције ће бити значајно већа од првобитно уговорене.

- Првобитна пројекција је била 93 милиона. Сада је већ она повећана на 105 милиона, али да објасним о чему се ради. Првобитном пројекцијом нису биле предвиђене овдје наплатне кућице, зато што је тај пројекат рађен прије 15-ак година. Посматрао је Аутопутеве као једно предузеће унутар БиХ, није посматрао као два ентитетска предузећа и ми смо онда овдје морали да градимо додатне објекте, морали смо да правимо наплатне кућице - истакао је директор Аутопутева Републике Српске Недељко Ћорић.

Постојећа мрежа аутопута у Републици Српској дуга је 112. а по завршетку пет пројеката колико се тренутно ради, биће проширена за нових 120 километара. Примарни циљ је повезивање аутопутем Бањалуке са Београдом.