latinica  ћирилица
31/07/2024 |  15:57 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Кошарац: Озбиљан искорак на европском путу могућ уз примјену механизма координације

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је данас да је на европском путу БиХ једино могуће направити озбиљан искорак уколико у потпуности буде примјењен механизам координације.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Говорећи о Плану реформи за План раста Европске комисије, Кошарац је навео да је забрињавајућа ситуација у Федерацији БиХ, гдје су четири представника кантона зауставила сав напредак који је начинио Савјет министара заједно са ентитетским министарствима и другим кантонима, како би БиХ повукла прву траншу из Плана раста.

Кошарац је навео да је о овом проблему разговарано на данашњој сједници Савјета министара, додајући да је видљиво да у ФБиХ постоји политички обрачун на релацији СДА-странке "тројке".

- То питање дефинитивно треба да се ријеши у ФБиХ. Власт без обзира на различите политичке ставове мора сјести са чињеничним факторима, то су та четири кантона гдје је СДА на власти да покушају наћи рјешење - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, најзначајнији дио активности спровођења реформске агенде и усаглашавања са правном тековином ЕУ спроводи се путем ентитета и кантона, а мањи преко заједничких институција.

- Са тог аспекта ово питање ФБиХ треба сама да ријеши, а да ми наставимо даље да трагамо за рјешењима евентуалних неких других отворних питања, као што су, рецимо, закон о Уставном у суду, престанак важења мандата страним судијама и нека друга питања, како бисмо на крају имплементирали свих 14 кључних приоритета - нагласио је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа.

Кошарац сматра и да је овај сазив Савјета министара на темељу потпуне координације активности са институцијама Републике Српске и ФБиХ, путем процеса усаглашавања и уз потпуно кориштење механизма координације направио озбиљан искорак.

- То су верификовале и неке европске институције, сјетимо се изјава које кажу да је урађено много више него претходних 10 или не знам ни ја колико година- рекао је он и додао да је евидентно да је дошло до застоја на европском путу БиХ.

Кошарац је навео да је основни разлог за то што је суверенитет унутрашњег дијалога и договора политичких актера предат амбасадору САД у БиХ Мајклу Марфију и Кристијану Шмиту.

Он је навео да су то урадиле структуре из ФБиХ и подјсетио на споразум из Лакташа, који је јасно мапирао шта се у које вријеме ради, који прописи се доносе и у којем времену.

- Сјетимо се ситуације када у једну од институција ФБиХ оде Марфи и каже ово је ваша агенда. То не може урадити Републици Српској. Мислим да је та заробљеност према ставовима Марфија и Шмита кључан проблем застоја БиХ на европском путу - рекао је Кошарац.

Говорећи о тачки дневног реда која се односила на захтјев замјеника директора Агенције за истраге и заштиту Зорана Галића за разрјешење, Кошарац је рекао да је закључак Савјета министара да она тијела која предлажу и спроводе поступак именовања прво дају свој став о овом питању.

- Изненађени смо начином како је то неком брзином дошло на Савјет министара и цијенимо да Независни одбор мора донијети свој став - навео је Кошарац.