latinica  ћирилица
31/07/2024 |  14:19 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

У Српској повећан број туриста

У Републици Српској повећан је број туриста. У првој половини године, Српску је посјетило скоро 228.000 гостију, што је више у односу на исти период прошле године.
Марко Радић, гост Радија Српске - Фото: РТРС
Марко Радић, гост Радија СрпскеФото: РТРС

Туристички радници предвиђају да ће број ноћења бити значајно повећан, с обзиром да ће наредна три мјесеца у области туризма бити најпрометнија.

Требиње, Бањалука и Фоча и ове године предњаче по броју оранизованих манифестација и догађаја за привлачење домаћих и страних гостију.

Требиње је једна од најпосјећенијих дестинација. Из године у годину, овај град обара рекорде у броју долазака туриста, чак и из најудаљенијих земаља, рекао је у емисији "Заједнички талас" Радија Републике Српске портпарол Туристичке организације Никола Кокић.

- И ових дана изузетно је велика гужва у Требињу. Примјетно је то на градским улицама, у трговинским ланцима и хотелима. Све је теже у нашем граду доћи до слободног кревета, што нам говори да је сезона добра и да тек долази оно најбоље од сезоне - мјесец август - рекао је Кокић.

У Туристичкој оранизацији Бањалуке похвалили су се да овај град више не одликује сезонски туризам, већ да је то цјелогодишња туристичка дестинација. Манифестације, рафтинг и туризам на отвореном, туристички су производи који у највећи град Српске привлаче госте.

- Све је више и туристичких понуда. Нама је посебно драго када видимо да се сеоска домаћинства и куће за одмор претварају у праве угоститељске објекте. Све су бројније такве понуде, које су изузетно занимљиве нашим гостима - рекао је у изјави за Радио Српске Младен Шукало из ове организације.

На туристичкој мапи Српске важно мјесто заузима и Вишеград, са Андрићградом и Вишерадском ћупријом, на првом мјесту. Ове туристичке атракције прикукле су госте чак из далеке Кине и Јапана, рекла је за Радио Републике Српске Сандра Глоданац из Туристичке организације ове општине.

Последњих година велики значај има и рекреативно-купалишни туризам на ријеци Дрини, гдје у понуди имамо краће кружне туре од Вишерадског моста до Андрићграда.

У овој понуди битан јерехабилитациони центар Вилина влас, која сваке године биљежи раст долазака како домаћих, тако и страних туриста.

Гостујући у емисији "Заједнички талас", руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске Марко Радић рекао је да су у првих шест мјесеци ове године туристи у Српској остварили око 563.000 ноћења. Претпоставља се да је тај број и већи, с обзиром да се у ову цифру не убрајају туристи који бораве у приватном нерегистрованом смјештају.

- Друга ствар јесте сива зона пословања, јер нам се не пријављују сви доласци и ноћења. Тако да, и са овим званичним бројкама које имамо, ми смо у новим рекордима. Има туриста у Српској, долазе, посјећују нас, препоручују... Требамо тиме бити задовољни, али морамо и стремити што бољем систему пријаве гостију - истакао је Радић.

Туристичка организација Републике Српске најавила је нову кампању промоције туристичке понуде путем билборда и друштвених мрежа под називом "И ово је Српска". На 22 билборда на кључним мјестима широм Српске биће представљени најинтересантнији сегменти туристичке понуде.