latinica  ћирилица
31/07/2024 |  10:50 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Оптужница за напад из мржње на српске ватерполисте у Сплиту

Општинско државно тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу за напад на ватерполисте "Црвене звезде" на сплитској риви у фебруару 2019. године и затражило затворске казне за све окривљене.
Сплит - Фото: РТРС
СплитФото: РТРС

У оптужници се наводи да су четворица осумњичених насиљем на јавном мјесту другога довели у понижавајући положај, а кривично дјело почињено је из мржње због националног поријекла, преносе медији.

Првооптужени Јуре Г. се додатно терети да је ватерполисту Александра Краља ударио шаком у чело и лакше га повриједио, што је Тужилаштво у оптужници окарактерисало као кривично дјело почињено из мржње.

Тужилаштво тражи затворску казну за све осумњичене, за првооптуженог Јуру Г. јединствену казну од годину и 10 мјесеци, а за остале казне у распону од осам мјесеци до годину дана.

Четворица окривљених осумњичена су да су у фебруару 2019. године око 13.30 часова договорно дошли до кафића у којем су сједили Александро Краљ, Милош Максимовић и Душан Васић, пришли им и напали их јер су друге националности, злостављали их и ударали шакама и ногама називајући их четницима, а када су спортисти почели да бјеже, наставили су да их јуре и називају четницима.

Када је Краљ скочио у море, тражили су од њега да скине и преда им одјећу са клупским обиљежјима, што је он учинио бацивши им црвену мајицу с грбом "Црвене звезде".

"Далматински портал" преноси да је Јуре Г. на испитивању у Државном тужилаштву признао да је Краља ударио, другооптужени је негирао дјело и није одговарао на питања, четвртооптужени се бранио ћутањем, док је трећеоптужени тврдио да нема никакве везе са догађајем.

Краљ је у исказу навео да није могао да закопча јакну па се на његовој тренерци видио грб "Црвене звезде", да га је конобар питао шта му значи тај знак и да није хтио да их услужи па су прешли у други каФић.

Након тога дошла су четворица, један га је ударио по носу и рекао му "убићемо те четниче".

Краљ је рекао и да су напали његове саиграче, њега су ударали и вукли за дрес тражећи да га скине, као и да је покушао то да учини како би га оставили на миру, али да није успио.

Више особа га је гађало камењем, говорили су му да је "четник" и да ће га убити, а полиција је стигла након десетак минута.

Краљ је задобио повреду носа и посјекотину на нози, а у Београду је на прегледу утврђено и да има благи потрес мозга.

Душан Васић је рекао да их је напало десетак младића са палицама и другим предметима.

Хрватски портал наводи да, иако оштећени и свједоци нису идентификовали нападаче, Државно тужилаштво се позива на снимке видео-надзора и међусобну комуникацију прије и након што је кривично дјело почињено.

- Сви осумњичени су се у вријеме почињења кривичног дјела налазили у центру Сплита. Кривична дјела почињена су на јавном мјесту у центру града пред мноштвом шетача и то у односу на спортисте који нису давали никакав повод за насиље, искључиво због чињенице да је ријеч о особама друге националности према којој окривљени осјећају наглашену нетрпељивост, коју су у конкретном случају испољили тако да су оштећене називали четницима, напали их и ударали, трчали за њима када су се дали у бијег и напосљетку од Александра Краља, који је спас од њиховог насиља затражио скоком у море, затражили и добили клупски дрес "Црвене звезде" - пише у оптужници.