latinica  ћирилица
31/07/2024 |  10:09 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Лука Бар уништену опрему продаје као отпадно гвожђе, процијењена штета 35 милиона евра

Лука Бар објавила је јавни позив у којем као отпадно гвожђе продаје хаварисане конструкције претоварних мостова, утоварног торња за житарице и транспортне траке, који су уништени у невремену почетком јула ове године.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

Сва три претоварна моста која су се у Луци Бар срушила усљед јаких вјетрова, били су високи више од 30 метара и тежи од 400 тона, а процијењена штета изнијела је 35 милиона евра, преносе подгоричке Вијести.

Понуде за куповину уништене опреме могу се предавати до 13. августа, а почетна цијена по тони гвожђа износи 150 евра.

Према јавном позиву може се купити само укупна количина хаварисане опреме, односно не постоји могућност парцијалне продаје.

Тачна количина отпадног гвожђа биће утврђена вагањем на лицу мјеста уз присуство представника продавца и изабраног купца.

Влада Црне Горе усвојила је извјештај о штети у којем је наведено да Лука Бар сопственим ресурсима не може да превазиђе насталу ситуацију, тако да је неопходна помоћ Владе како кроз одговарајуће форме финансирања ургентних набавки, тако и кроз омогућавање поједностављења административних процедура како би се све што је нужно обавило у што краћим роковима.

Министарство саобраћаја и поморства задужено је да у сарадњи с Министарством финансија и Луком Бар сагледа све могуће модалитете којима се може обезбиједити финансијска подршка намијењана санацији уништене лучке супраструктуре.