latinica  ћирилица
31/07/2024 |  09:56 ⇒ 11:26 | Аутор: РТРС

Ћорић: Најзахтјевнија дионица ауто-пута кроз Српску у пуном јеку (ВИДЕО)

Радови на такозваној добојској обилазници, најзахтјевнијој дионици ауто-пута кроз Републику Српску, у пуном су јеку. Неопходно је да се изграде вијадукти, надвожњаци, али и два тунела у дужини 1.200 метара. Градилиште је опремљено свим машинама и надам се да ћемо успјети да савладамо не баш лаган пројкат и тешке услове градње, рекао је директор Аутопутева Републике Српске Недељко Ћорић.
Недељко Ћорић - Фото: РТРС
Недељко ЋорићФото: РТРС

Ћорић је у нашем Јутарњем програму изјавио да је током радова било је доста непредвиђених ситуација, као на примјер одрон у тунелу, али да се случај испитује и да ће ускоро добити резултате истраживања.

Како је истакао, примарни циљ Аутопутева Српске је да се радови заврше у року.

- Надам се и да ће колеге из Федерације урадити свој посао на вријеме и да ћемо ову дионицу ауто-пута што прије пустити у саобраћај. Након ових четири, пет пројеката имаћемо у Српској нових 120 километара ауто-путева, што са постојећих 112, броји укупно 232 километара - рекао је Ћорић.

Што се тиче дионице ауто-пута од Добоја до Вукосавља и од Вукосавља према Брчком, за чију је изградњу ЕУ обуставила новац, Ћорић истиче да ова цеста паневропски коридор и није значајна само за БиХ, већ и за ЕУ.

- Ипак, неки људи из ЕУ су одлучили да нам обуставе новац. Још не знамо да ли ћемо градити ту дионицу. Размишљамо још увијек и донијећемо одлуку када ми будемо сматрали да то треба. ЕУ овим неће онеспособити Републику Српску већ оне људе који буду користили коридор 5Ц јер ће, када дођу до те дионице, морати да сиђу са аутопута - нагласио је он.

Он истиче да ова одлука има везе са политичким процесом који се данас води у БиХ због којих су и они, који се баве изградњом путева, жртве политичким намета.

- Сигуран сам да ће Српска супротставити и да ће њено руководство на адекватан начин знати да одговори - каже Ћорић.

Како је нагласио Аутопутеви Српске знају шта недостаје корисницима, те су стога покренули и неке нове пројекте.

- Недавно је омогућена допуна ТАГ уређаја путем апликације, а за десетак дана ће бити једниствен ТАГ и за аутопутеве у Србији - рекао је Ћорић.