latinica  ћирилица
31/07/2024 |  08:01 ⇒ 10:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко је био Исмаил Ханије, убијени лидер Хамаса?

Политички лидер Хамаса Исмаил Ханије, који је убијен у својој резиденцији у Техерану, рођен је у избјегличком кампу Шати у Гази 1962, након што су његови родитељи побјегли из града Аскалана послије стварања државе Израел 1948. године.
Исмаил Ханије (Фото:  EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Исмаил Ханије (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Ханије је студирао на институту Ал-Ажар у Гази, а касније на Исламском универзитету у Гази, гдје је дипломирао арапску књижевност, пише Ал Џазира.

Док је био на универзитету 1983. придружио се Исламском студентском блоку, претечи Хамаса.

У групи је блиско сарађивао са суоснивачем Хамаса, шеиком Ахмедом Јасином, а на функцију политичког лидера израбран је 2017, замијенивши Халеда Мешала, преноси Танјуг.

Израелске власти неколико пута су затварале Ханијеа, а он је напустио Појас Газе 2019, након неколико атентата и од тада живио у егзилу у Катару.

У израелском нападу на сјеверну Газу у априлу, убијена су његова три сина и најмање троје унука.

Иранска Револуционарна гарда саопштила је јутрос да су Ханије и његов тјелохранитељ убијени у Техерану, гдје је лидер Хамаса присуствовао инаугурацији иранског предсједника Масуда Пезешкијана.

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра, наводи АП.

Хамас је убиство назвао "озбиљном ескалацијом" и запријетио "ратом за ослобођење Јерусалима".

Израел није издао саопштење поводом убиства, што је често случај када се ради о атентатима које изврши израелска обавјештајна агенција Мосад, наводи америчка агенција.