latinica  ћирилица
31/07/2024 |  07:06 ⇒ 08:05 | Аутор: РТС

Пети дан ОИ - Ђоковић против Кепфера, згуснут распоред српских спортиста

Петог такмичарског дана Олимпијских игара у Паризу на терене и борилишта ће многобројни представници Србије - стрељаши, боксери, џудисти, пливачи...
Новак Ђоковић (фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON) -
Новак Ђоковић (фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON)

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић у осмини финала олимпијског турнира игра од 12.00 часова против Нијемца Доминика Кепфера.

У 13.30 српске кошаркашице се састају са Кинескињама.

У 17.00 одбојкашице Србије играју против Американки, а од 17.15 кошаркаши против Порторика. Нема одмора ни за баскеташе - у 19.05 изазваће их Кинези.

Кошаркаши против Портотика траже прву побједу на Играма

На терен у Лилу данас ће и мушка кошаркашка репрезентација Србије, а противник у другом колу биће од 17.15 Порторико, селекција која се посљедња придружила групи Ц захваљујући тријумфу на квалификационом турниру у Сан Хуану, гдје је пред својим навијачима у финалу шокирала Литванце и извадила олимпијску визу.

Дошли су Порториканци у Париз осокољени и са нескривеним амбицијама, али их је у реалност вратио пораз од Јужног Судана у првој рунди олимпијског турнира (90:79), због којег у дуел са Србијом улазе под императивом побједе.

Ни српски кошаркаши немају право на грешку, пошто у првом колу нису успјели да пруже значајнији отпор америчком "дрим тиму". Убједљиво су изгубили резултатом 110:84.

Пласман у четвртфинале обезбиједиће по двије најбоље екипе из сваке групе (А, Б и Ц), као и двије најбоље од укупно три трећепласиране селекције.

Кошаркаши, друго коло:

Уторак:
Шпанија - Грчка 84:77 (Група А)
Канада - Аустралија 93:83 (Група А)
Јапан - Француска 94:90 (Група Б)
21.00 Бразил - Њемачка (Група Б)

Сриједа:
17.15 Порторико - Србија (Група Ц)
21.00 САД - Јужни Судан (Група Ц)

Американке наредна препрека пред српским одбојкашицама

Одбојкашице Србије такмичење у Француској настављају данас од 17.00 сати утакмицом против националне селекције Сједињених Америчких Држава у другом колу групе А олимпијског турнира.

Освајачице сребра у Рио де Жанеиру и бронзе у Токију поход ка новој олимпијској медаљи, овај пут са клупе предвођене Италијаном Ђованијем Гвидетијем, започеле су рутинском побједом од 3:0 над Француском, домаћином олимпијског турнира.

Екипа пуна талента и искуства евентуалном побједом над Американкама практично би већ обезбиједила пласма у нокаут фазу такмичења, али неће бити лако против одличне репрезентације која брани олимпијско злато из Токија.

Американке су у првој рунди узеле само бод, пошто су изгубиле од Кине са 3:2 и немају више права на грешку.

Пласман у четвртфинале избориће по двије првопласиране репрезентације из све три групе (А, Б и Ц), као и двије најбоље од укупно три трећепласиране селекције.

Одбојкашице, друго коло:

Среда:
17.00 САД - Србија (Група А)
21.00 Пољска - Кенија (Група Б)

Четвртак:
09.00 Турска - Доминиканска Република (Група Ц)
13.00 Бразил - Јапан (Група Б)
17.00 Италија - Холандија (Група Ц)
21.00 Француска - Кина (Група А)

Кошаркашице против Кине у другом колу групе А

Кошаркашице Србије, бронзане у Рио де Жанеиру 2016. године, играју данас од 13.30 утакмицу другог кола групе А олимпијског турнира, а противник ће бити селекција Кине.

Српске кошаркашице су надметање у Француској започеле побједом над Порториком у првом колу (58:55), мада су дозволиле противницама да надокнаде 20 поена заостатка и, потпуно неочекивано, закомпликују завршницу утакмице.

Кина још увијек не зна за тријумф и без бодова је у групи А. Намучила је Шпанију у првој рунди, али ипак уписала пораз - 90:89.

Кинескиње су посљедњу олимпијску медаљу (сребрну) освојиле у Барселони 1992, а 20 година касније постале су вицешампионке свијета на Свјетском првенству у Аустралији.

Систем такмичења за кошаркашице на Олимпијским играма исти је као и за мушке колеге - пласман у четвртфинале обезбиједиће по двије најбоље екипе из сваке групе (А, Б и Ц), као и двије најбоље од укупно три трећепласиране селекције.

Кошаркашице, друго коло:

Среда:
11.00 Порторико - Шпанија (Група А)
13.30 Кина - Србија (Група А)

Четвртак:
11.00 Јапан - Њемачка (Група Ц)
13.30 Аустралија - Канада (Група Б)
17.15 Француска - Нигерија (Група Б)
21.00 Белгија - САД (Група Ц)

Ђоковић против Кепфера наставља поход ка злату

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић поход ка првом олимпијском злату наставља дуелом са Нијемцем Домиником Кепфером у осмини финала турнира у Паризу. Меч је заказан као први на Стадиону "Филип Шатрије" и почеће у 12.00 часова.

Кепфер је тренутно 70. играч на АТП листи, а Србин га је побиједио у њиховом једином дуелу - на мастерсу у Риму прије четири године, када су, као што ће и данас, играли на шљаци.

Нијемац је до треће рунде олимпијског турнира стигао тријумфима над Канађанином Милошем Раонићем (2:1) и Матеом Арналдијем из Италије (2:1). Посебно узбудљив био је први Кепферов меч у Паризу, пошто су сва три сета ријешена у тај-брејку.

Ђоковић је имао много лакши и мирнији пут до осмине финала. Турнир је започео рутинском побједом против Аустралијанца Метјуа Ебдена (2:0), којем је препустио само један гем, док је у другом колу савладао Шпанца Рафаела Надала, такође без изгубљеног сета - 2:0.

Бољи из дуела Ђоковића и Кепфера играће у четвртфиналу против побједника меча Себастијан Баез - Стефанос Циципас.

Данас на борилиштима српски пливачи, боксери, џудисти...

Стријелци Зорана Аруновић и Дамир Микец освојили су у уторак златну медаљу у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс, што је прво одличје за српски тим на Олимпијским играма у Паризу.

Пети такмичарски дан у престоници Француске прилика је за нове успјехе многобројних српских спортиста.

У 9.00 часова на стрелиште ће и трећи представник Србије у стрељаштву - Лазар Ковачевић. Покушаће у квалификацијама да се домогне финала дисциплине малокалибарска пушка, тростав. Да би то учинио, мораће да буде међу најбољих осам такмичара.

Послије дана паузе, Србија ће поново имати представника на татамију. У 10.00 часова почињу борбе џудиста у категорији до 90 кг, а Немања Мајдов ће у осмини финала сачекати да добије противника.

Јована Арсић није успјела да прође у полуфинале женског скифа, па ће данас од 10.14 веслати у полуфиналу Ц/Д, у покушају да се пласира у Ц финале и избори што бољи коначан пласман у Паризу.

Пливачица Ања Цревар у базен ће послије 11.46, када почињу квалификационе трке на 200 метара делфин. Представница Србије пливаће у другој групи. Пласман у полуфинале, које је на програму вечерас у 20.45, избориће 16 најбржих од укупно 19 такмичарки.

Боксерка Наталиа Шадрина, представница Србије у категорији до 60 килограма, побиједила је у првој борби у Паризу и изборила пласман у четвртфинале. Тамо је у 13.08 чека Кинескиња Јанг Венлу.

Баскеташи Србије у уторак су започели такмичење у Паризу на најбољи могући начин - побједом над Американцима, а вечерас ће им у 19.05 противник бити селекција Кине.

У 20.48 фокус је поново на рингу јер ће се Вахид Абасов у осмини финала олимпијског турнира за боксере у категорији до 71 килограма борити против Британца Луиса Ричардсона.