latinica  ћирилица
30/07/2024 |  22:13 ⇒ 22:16 | Аутор: СРНА

У Европи активан велики број пожара; Угрожене куће, евакуисано становништво

Велики број пожара активни су на југу Европе, гдје су горјеле куће, а у неким мјестима дошло је и до евакуације становништва.
Пожари (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Пожари (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Званичник Агенције за управљање кризним ситуацијама у Сјеверној Македонији Горан Стојановски рекао је да је пола земље у пламену, да је ватра захватила хиљаде хектара, а да снажни вјетрови отежавају посао ватрогасцима.

У тој земљи је, недалеко од грчке границе, изгорјело пет кућа, а дошло је и до евакуације становника, рекли су локални званичници.

Локални медији пренијели су да је прекинуто снабдијевање електричном енергијом, те да су у прекиду и телефонске услуге. У пожару на сјеверу јуче је изгорјело још неколико зграда, а један мушкарац је погинуо.

На обали Албаније, у граду Шенгђину, избио је пожар око хотелског комплекса који је захватио борову шуму, а извршена је и евакуација.

Из Министарства одбране саопштили су да је ситуација и даље проблематична, упркос пуној преданости.

Бигарски ватрогасци данас су морали да прекину гашење пожара на планини Славјанка, недалеко од грчке границе, након што су почеле експлозије мина заостале из хладног рата.

Пожар је избио и на грчком острву Евији. Више од 200 ватрогасаца уз подршку хеликоптера успјело је да обузда пожар, након што су власти наредиле евакуацију два села, саопштила је ватрогасна јединица.

Премијер Киријакос Мицотакис изјавио је да се Грчка суочава са врло тешким љетом, када је ријеч о климатским условима.

- Пред нама је још тежак мјесец - август, и очигледно морамо да будемо у високој приправности - рекао је Мицотакис на сједници Владе.

Шумски пожари у Грчкој постали су учесталији посљедњих година током све топлијих и сушнијих љета које научници повезују с климатским промјенама.

Прошле године избило је више од 8.000 пожара, подаци су ватрогасаца.