latinica  ћирилица
30/07/2024 |  21:39 ⇒ 21:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Три хеликоптера МУП-а Србије помоћи ће у гашењу пожара код Бујановца и у Сјеверној Македонији

Министарство унутрашњих послова Србије сутра ће упутити два хеликоптера као помоћ при гашењу пожара код Бујановца, у близини манастира Прохор Пчињски и један хеликоптер у источни дио Сјеверне Македоније, одакле се тај пожар проширио, најавио је потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.
Хеликоптер за гашење пожара, Србија (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Хеликоптер за гашење пожара, Србија (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- По одобрењу предсједника Србије Александра Вучића и премијера Милоша Вучевића, Министарство унутрашњих послова Србије сутра ће упутити два хеликоптера Хеликоптерске јединице ради пружања помоћи припадницима Сектора за ванредне ситуације у гашењу пожара који се из Северне Македоније проширио у место Козјак код Бујановца, у близини манастира Прохор Пчињски - изјавио је Дачић, каже се у саопштењу МУП-а.

Такође, због ширења пожара у источном дијелу Сјеверне Македоније, а на основу званичног захтева Центра за управљање кризама Владе Сјеверне Македоније, Министарство унутрашњих послова Србије упутиће у сусједну земљу хеликоптер "агуста бел 212" са пет припадника Хеликоптерске јединице и припадником Сектора за ванредне ситуације, наовид се у саопштењу.

У акцији гашења пожара у Сејверној Македонији, на основу добијеног одобрења колега из те земље, учествује десет ватрогасаца-спасилаца са три теренска возила који дејствују у рејону села Магленце и спријечавају даље ширење пожара ка територији Србије.

- На гашењу пожара на изузетно неприступачном терену у месту Козјак ангажована су 43 ватрогасца-спасиоца са 14 возила из ватрогасно-спасилачких јединица Врање, Београд, Ниш, Лесковац, Крушевац, Смедерево, Панчево, Јагодина и Крагујевац - рекао је министар Дачић.