latinica  ћирилица
30/07/2024 |  21:09 ⇒ 21:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Либански шеф дипломатије осудио напад Израела на предграђе Бејрута

Либански министар спољних послова Абдулах Бу Хабиб изјавио је данас да Либан осуђује напад Израела на јужно предграђе главног града, Бејрута, и да ће поднијети жалбу Уједињеним нацијама.
Абдулах Бу Хабиб (фото: EPA/CLEMENS BILAN) -
Абдулах Бу Хабиб (фото: EPA/CLEMENS BILAN)

 Хабиб је рекао за Ројтерс да се нада да било који одговор либанске милитантне групе Хезболах, која има снаге у јужним предграђима Бејрута, неће изазвати ескалацију сукоба са Израелом.

Мета израелског напада је био оперативни шеф Хезболаха Мухсин Шукр, али он није убијен, рекла су два безбедносна извора за Ројтерс.

Истовремено, Бијела кућа је саопштила да САД не верују да је рат између Израела и Хезболаха неизбежан.

Либански медији претходно су јавили да је једна жена погинула у нападу Израела на Бејрут, а да је више особа повријеђено, од којих неке теже.

Војска Израела потврдила је да је извела напад на Бејрут, а мета напада био је, како се наводи, човек који је одговоран за напад на фудбалски терен у селу Маџдал Шамс насељеном Друзима на Голанској висоравни, када је убијено 12 дјеце, преноси Тајмс оф Израел.

Министар одбране Израел Јоав Галант је рекао да је Хезболах нападом на Голанску висораван "прешао црвену линију".

Израел је у ноћи између петка и суботе извео ваздушне нападе на циљеве Хезболаха у Либану, након што је оптужио ту групу за напад.

Хезболах је негирао одговорност за напад, а Израел је одбацио та порицања и најавио да ће "снажно" одговорити.