latinica  ћирилица
30/07/2024 |  18:45 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Политички рат "тројке" са опозиционим партијама (ВИДЕО)

Политички рат у Фeдерацији - "тројке" са опозиционим партијама, СДА, ДФ-ом и Странком за БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Све због блокаде реформске агенде. Траншу од 70 милиона евра из Плана развоја за Балкан, у изборној години, актуелна власт Федерације је итекако прижељкивала. Питање је да ли због својих или због интереса грађана. Осим наводне борбе за бољи живот, заједнички именитељ и власти и опозицији у Федерацији јесу напори да се Српској и њеним институцијама одузму Уставом гарантована права да одлучује.

Од 114 мјера садржаних у Агенди Механизам за координацију усагласио је стотину једанаест. Међу преостале 3 је попуњавање Уставног суда судијама из РС, на шта Српска није пристала, јер је од агенде старији захтјев из Српске, а једнако и услов ЕУ да се законом дефинише присуство страних судија у том суду. То и јесте суштинско питање на које би и власт и опозиција у Федерацији радо понудила рјешење без Српске, али извјесност коју упорно негирају отворила је поприште на које су испливале њихове властите слабости, оличене у 10 кантона. Но и док се перу од властитих слабости, крива им је Српска.

- СДА и ДФ учинили су велику услугу СНСД-у који опструира избор судија Уставног суда и етничко гласње у Дирекцији за државну помоћ и Конкуренцијском вијећу. Мислим да ће бити једино рјешење да их пробамо заобићи - рекао је предсједник "Народ и правда", Елмедин Конаковић.

То би значило заобићи механизам координације, на које је својевремено пристала управо СДА истина на захтјев ХДЗ-а који је желио да у овом тијелу буду видљиви и кантони са хрватском већином. СДА је то у слачају одбијања Агенде заиста врхунски искористио.

- Гдје је проблем. У томе што они који су се борили грчевито за власт неће да обнашају власт. Треба имати храбрости да се направе ваљана рјешења која подразумјевају неке компромисе, али нипошто на уштрб државе - истиче предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

На уштрб, како Изетбеговић рече и "државе" и грађана СДА је и до сада блокирао и блокира многе процесе. Циљ је јасна, борба за власт, тврде из Наше странке.

- Ово је политичка одлука донесена да се зауставе средства барем до избора, како грађани не би осјетили добробит ЕУ - рекла је Сабина Чудић из "Наше Странке".

И то што би евентуално и грађани Српске осјетили добробит забринуло је федералну опозицију, на шта им из Српске поручују да коначно одлуче да ли могу прихватити Републику Српску као реалност и хоће ли да живе са нама.

- Очигледно је такмичење између тројке и СДА ко ће више слагати бошњачко бирачко тијело и ко ће им обећати оно што никада неће моћи остварити, а то је унитарна, централизована БиХ - истакао је предсједник ДНС-а, Ненад Нешић.

Тако се, прије или касније, неће моћи избјећи ни довођење у законске оквире присуства страних судија у Уставном суду БиХ, а тек потом и попуњавање судијама из Српске, па и сва друга спорна питања о којима се без гласа Републике Српске неће моћи одлучивати.

Узалудни покушаји бошњачке доминације и унитаризације или договор, стагнација или европски пут? Те одлуке, па и кривица за пад Агенде одувјек је у рукама пробошњачких тзв. патриота.