latinica  ћирилица
30/07/2024 |  18:27 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Када ће се пилеће месо и јаја наћи на полицама продавница у државама ЕУ? (ВИДЕО)

БиХ ће у октобру упутити допис Европској комисији за проширење пласмана производа - приплодних и конзумних јаја А класе, као и једнодневних пилића.
Јаја - Фото: РТРС
ЈајаФото: РТРС

Домаћи перадари очекују да извоз, ако све буде испуњено у планираном року, буде одобрен од сљедеће године.

Процес производње конзумних јаја прилично је једноставан, ипак изискује посвећеност и труд. Узгајивачи кока носиља кажу да чак и мали стрес може значајно да утиче на производњу.

- Ако су микроклиматски услови задовољавајући, ако оне имају мир и довољно хране и воде, негдје на годишњем нивоу око 85 одсто од броја кока које имате, имаћете дневно јаја. Ако имате 10.000 кока, на годину дана оне ће вама дати око 8500 јаја дневно - рекао је произвођач Синиша Вељовић.

Из БиХ се тренутно извозе пилеће месо и прерађевине, као и конзумна јаја Б категорије. Наредни кораци јесу извоз јаја А категорије, као и проширење пласмана производа који треба да се нађу на полицама маркета ЕУ.

- Ово је наша иницијатива, ово је предуслов. Када добијемо сагласност за јаја, сљедећа су расплодна јаја, било лаке, било тешке линије, једнодневни пилићи и лаке и тешке линије, укључујући и осамнаестонедјељне пилинке - каже предсједавајући Координационог одбора за живинарство БиХ Предраг Милинчић.

Јаја Б класе, која се тренутно извозе на европско тржиште, иду у индустријску прераду. Један од услова за извоз јесте и контрола салмонеле на свакој фарми.

- Ми већ извозимо јаја Б класе. Шта то значи? Ми фактички јаја наша која су А класе извозимо на тржиште ЕУ, као да су јаја Б класе, значи да иду у прераду. Зашто да то радимо? Желимо да створимо предуслове да наша јаја А класе, која то заиста и јесу налазе се на рафама маркета у ЕУ - истакао је Његослав Лукић.

Канцеларија за ветеринаство БиХ у октобру би требало да упути званичан захтјев Бриселу, за долазак европске ветеринарске инспекције, која треба да утврди испуњеност услова за извоз.

- Ако у октобру поднесемо тај захтјев, већ са почетком наредне године, одмах након добијања извјештаја, уколико не буде неких препорука које су елиминаторне, ми можемо врло брзо, већ наредне године очекивати у првој половини године почетак извоза - додао је Лукић.

Извоз јаја А класе, приплодних јаја и једнодневних пилића, перадарима би омогућило проширење производње и запошљавање већег броја радника.