latinica  ћирилица
30/07/2024 |  18:06 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Додик: Мандат Мајкла Марфија промашен, постоје индиције да га Бошњаци финансирају (ВИДЕО)

Да ли америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија плаћају бошњачке структуре?
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да постоје индиције из кругова СИПЕ да Марфи сваки мјесец добија одређене "апанаже" у готовини од Бошњака. Тези коју је предсједник Републике Српске подијелио са јавношћу, основа дају и посљедња свакодневна неоснована оглашавања америчке амбасаде о финансијама Републике Српске и учестали притисци и санкције којима су појединци изложени.

Одлазећи амбасадор САД Мајкл Марфи отићи ће као један од најгорих који је обављао ту дужност, каже предсједник Српске Милорад Додик. У протекле двије и по године, откако је именован на ту функцију, каже, мало шта ефикасног је урадио.

Обећавао је имплементацију Дејтонског споразума, а све што је чинио било је његово рушење. На штету Републике Српске а у циљу унитарне БиХ. Тиме не само на штету Срба него и Хрвата. Једини којима је ваљао, јесу Бошњаци, каже Додик. Предсједник Српске рекао је и да постоје индиције да није ријеч само о "љубави" већ је и до онога што је Американцима најважније- новца. 

- Постоји индиција, добио сам од неких људи из СИПЕ који то прате податке да он добија сваки мјесец одређене апанаже од муслиманске стране у кешу. Наравно да то крије, не жели да се то сазна али једног дана вјерујем да ћемо имати прилику да о томе разговарамо. Ја не могу да тврдим, преносим само оно што сам чуо - изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Општепозната је парола да је Американцима бизнис најважнији и да се све врти око новца. Да ли је и Мајкл Марфи, политички ангажман у БиХ претворио у бизнис? Како каже Додик, можда једног дана и сазнамо. До тада, нема сумње да ће САД наставити са притисцима на Републику Српску. Већ данима амбасада и Марфи износе неосноване оптужбе о финансијама и економској стабилности Српске.

Предсједник парламента Ненад Стевандић каже да је циљ таквих оптужби изазивање незадовољства код грађана.

- Наши грађани своје задовољство и незадовољство показују на изборима. Они су то на прошлим изборима показали. Они бирају представнике у Републици Српској углавном контра вољи амбасада које желе да се мијешају у политички процес - рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Гдје су паре? Питање које већ данима поставља Марфи. И ниједног момента не запитавши гдје су силни амерички долари уложени у борбу против наводног руског утицаја у БиХ. Предсједник Додик пита да ли Американци знају гдје је сав новац потрошен на покушај рушења Републике Српске. Занимњиво питање Марфију је поставила и Сања Вулић.

- Зашто он не расвијетли случај шта је било са митом који је добио његов предсјединик Џо Бајден и син Хантер? Он ништа друго не ради у овој паузи док пакује кофере да оде из БиХ већ смишља и осмишљава нове лажи и оптужбе на рачун породице Додик и самог предсједника Републике. То је страшно колико му у томе помажу муслимани запослени у амбасади САД - каже шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сања Вулић.

Када на одласку из БиХ Марфи погледа иза себе, остаће притисци, уцјене, санкције. Санкције које су оставиле без посла 80 радника УНА телевизије. А неколико је компаније које успјешно послују, чак и са компанијама из САД, а које стрепе да ли ће доживјети исту судбину.

- Све то се зауставља зато што један Марфи сматра да треба да се нешто свети, прије свега Републици Српској, а онда Милораду Додику. Јер било ко да је на мом мјесту да се супротставио њиховим рушењима Дејтонског споразума сигурно би прошао овако. Тако да ја нисам неки изузетак у том погледу - додао је Додик.

И на примјеру санцкија које су довеле до гашења једне медијске куће, светиње у САД, показало се да је БиХ под патронатом. Институције на заједничком нивоу морале су да стану у одбрану радника УНА ТВ, каже омбудсман за људска права Невенко Врањеш. 

- Позивам и ову групу људи да посредством адвокатских тимова и правне подршке затраже заштиту својих права, најприје пред домаћим правним институцијама, а свакако и пред Европским судом за људска права. Компаније имају могућност да директно пред надлежним судовима у САД туже тамошње Министарство финансија - истакао је омбудсман за људска права БиХ, Невенко Врањеш.

Након свега учињеног, предсједник Српске поручује да је била исправна одлука да се прекине контакт са америчком амбасадом у Сарајеву.