latinica  ћирилица
30/07/2024 |  17:22 | Аутор: СРНА

Од 4. до 7. августа обиљежавање 29 година од страдања Срба у "Олуји"

У Републици Српској ће од 4. до 7. августа биће обиљежено 29 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја", речено је Срни у Документационо-информационом центру "Веритас".
Веритас - Фото: РТРС
ВеритасФото: РТРС

Према програму обиљежавања који је сачинио "Веритас", у недјељу, 4. августа, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци у 10.30 часова биће служен парастос за све пострадале Србе у операцији "Олуја".

У 20.00 часова у Народном позоришту Републике Српске биће изведена позоришна представа "Олуја", чији је аутор глумица Драгана Боснић.

За понедјељак, 5. августа, у 11.00 часова је на бањалучком Пердуовом гробљу предвиђено полагање вијенца код споменика Крајишницима убијеним на Динари.

У 19.00 часова у Академији наука и умјетности Републике Српске биће одржана трибина "Дани туге и сјећања" и промоција нових издања "Веритаса".

За све пострадале Србе у операцији "Олуја" у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду у уторак, 6. августа, у 10.00 часова биће служен парастос, у 10.45 часова предвиђено је прислуживање свијећа на "мосту спаса" и спуштање вијенаца у ријеку Уну, а у 12.00 часова у Сводни биће служен помен и положени вијенци код спомен-крста.

У сриједу, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести гдје је хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, у 11.00 часова биће служен парастос и полагање вијенаца код спомен-крста, а у 12.00 часова биће организована посјета спомен-соби у Дринићу.

Организатор обиљежавања је "Веритас" у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом /СПЦ/.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 Срба, а а на евиденцији су имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од који је 1.236 цивила или 65 одсто, а око три четвртине били су старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.