latinica  ћирилица
30/07/2024 |  15:54 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Додик: Гдје је завршио новац америчких грађана и у које сврхе је коришћен у БиХ?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ароганција и бахатост коју показује особа која још сједи у америчкој Амабасади у Сарајеву /Мајкл Марфи/ незапамћена је и неприхватљива и зато је руководство Српске и донијело одлуку да се с њим прекине сваки контакт, а то је управо разлог његовог дивљања и свакодневних лажи и оптужби.
Милорад Додик - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

На питање Срне да прокоментарише свакодневна писанија Мајкла Марфија у којима износи низ неистина о финансијској ситуацију у Републици Српској, њему личну и његовој породици, постављајући несувисло питање: "Гдје је новац?" Додик је одговорио да је Марфи своју дипломатску мисију у БиХ претворио у отворени лични сукоб са њим, што потврђује и сама чињеница да нема дана да не помене име Милорада Додика.

- А то је управо због његове фрустрације, јер сам га послао кући и то на неславан начин - истакао је предсједник Српске.

Он је рекао да хибридни рат који САД воде против цијелог свијета није заобишао ни Републику Српску, свуда су тражили своје прилике да роваре и да се мијешају у унутрашња питања суверних земаља.

- У БиХ им је то ишло лако, јер Бошњаци све вријеме раде против Српске и нашли су у Америци свог савезника и мјесто гдје ће да везују коња, како они годинама раде - навео је Додик.

ГДЈЕ ЈЕ ЗАВРШИО НОВАЦ АМЕРИЧКИХ ГРАЂАНА!?

На Марфијево питање "гдје је новац", Додик је рекао да ће му одговорити контрапитањима: "Гдје је завршио новац америчких грађана који је уложен у борбу против наводног руског утицаја у БиХ; колико новца америчких грађана је бачено да би срушила Република Српска; да ли амерички грађани знају да се њихов новац троши узалудно и да везе Русије и Републике Српске никада нису биле боље и јаче и да амерички амбасадор на сваком кораку брука њихову земљу?!"

- Америка мора да објасни својим грађанима гдје иде тај новац и како се троши, али и нама овдје, у Републици Српској! Они не одустају од мијешања у унутрашње ствари, петљају се и у изборни процес, покушавајући да наметну власт у Српској по свој мјери, игноришући вољу бирача у Српској. То мора све да се разјасни и да се утврди гдје је тај новац америчких грађана и у чије је руке отишао - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да отворено и јавно пита и тражи јавни одговор: "Гдје је тај новац и у које сврхе је коришћен?

ПРЕСТАНИТЕ КОРИСТИТИ ДОЗНАЧЕНА АМЕРИЧКА СРЕДСТВА ЗА ОБРАЧУН СА РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ

- Тражимо да се објелодане подаци о свим дозначеним средствима и њиховој намјени и да их престану користити као средсто за обрачун с Републиком Српском! Америка мора да објасни коме и како се дозначује новац и за шта се дају паре. Зашто им смета УНА или Алтернативна телевизија, а не медији које су они финансирали и финасирају? И зашто Американци уопште финасирају медије у БиХ?! - упитао је Додик.

Он је поручио да новац који дају неће довести до промјене коју прижељкују и зато сваки дан гледамо безочну и срамну антисрпску пропаганду и нападе на руководство Српске посредставом њихових плаћеничких средстава информисања.

- Истурили су своја потрчкала из опозиције и синхронизовано врше нападе, што преко њих, што преко својих медија у Српској. И шта су добили, још већи отклон грађана од актуелне политике САД - рекао је Додик у интервјуу Срни.

У СВРХУ АНТИРУСКЕ ПРОПАГАНДЕ У НЕВЛАДИН СЕКТОР У БиХ УПУМПАНО ЧАК 80 МИЛИОНА

Он је упитао и гдје су милиони који су дозначени не само медијима које су финансирали, већ и разним удружењима и невладином сектору?

- Чак 80 милиона је упумпано путем НВО сектора у сврху антируске пропаганде, а то су показали и извјештаји које је објавио Стејт департмент прије двије године. Питање је колико су уопште уложили средстава од настанка БиХ како би на овом простору остварили своје циљеве - нагласио је Додик.

Он је упитао и зашто се толико узнемирио амерички амбасадор када је Република Српска рекла да ће усвојити закон о невладиним организацијама?

- Чега се плаше? Ми само желимо већу транспарентност. У чему је проблем? Мора се знати све како би се онемогућила било каква злоупотреба. Не знам чему паника и фрустрација и зашто им то смета? У својим извјештајима наводе да су финасирали истраживачко новинарство, промоцију демократије, корупције, а довели су нам највећег криминалца који иде и пријети људима да раде оно што Америка каже или ће се обрушити на њих. Крстари по такозваним 'независним медијима', које финасирају, и објашњава како то треба да изгледа објективан медиј, али из њихове визуре. Марфи да објашњава некоме шта је објективно новинарство, шта је демократија и шта је право!? Исти онај Марфи који се позива на изјаве Џејмса О'Брајана, а не на оно што каже Дејтон и Устав БиХ?! - указао је предсједниик Српске.

Он је упитао је ли демократија и то што раде са банкама у Републици Српској, које њихови људи обилазе и пријете им да не сарађују са онима који су на америчкој црној листи.

- И не само банке у Српској, већ амерички службеници обилазе сусједне и регионалне земље и траже да њихове банке не сарађују са Владом Републике Српске. Данас имамо ситуацију да ниједна банка у Српској није спремна да сарађује са нама из страха, због притиска и пријетњи. Они мисле да је ово дивљи запад и да могу да раде шта хоће, да смо њихова колонија. Е, па нисмо и грдно су се преварили. Нисмо се повукли и нећемо, јер знамо да смо у праву и да се боримо за правду и досљедно поштовање Дејтона. Нисмо спремни на њихове 'позитивне промјене' које укључују разарање Српске. Финасирали су кампању опозиције и обојене револуције, а чујемо да су нове у најави. Неки од такозваних опозиционара у Српској најавили су да не могу на изборима да добију, па ће кренути силом. То се све финасира парама америчких грађана - истакао је предсједник Српске.

ПОБИЈЕДИЋЕ СРПСКИ НАРОД И РЕПУБЛИКА СРПСКА, АМЕРИЧКИ ДОЛАРИ СУ НЕМОЋНИ, ЈЕР ЈЕ СВИЈЕТ КОНАЧНО ПРЕПОЗНАО КО ПОШТУЈЕ УСТАВ И ЗАКОН

Он је рекао да амбасадор кога нико у Републици Српској неће да прими, осим опозиционара који рачунају на његову помоћ, нема шта да ради у БиХ.

- Ако нисте добродошли у институције, ви онда не можете обављати свој посао, и Марфи га и не обавља. Нема гдје да иде, осим на излете и да пише о љепотама Републике Српске којих има на претек и које треба промовисати, али не може се тако бити амбасадор једне земље. У Републику Српску он није добродошао и срећни смо због његовог одласка и то не кријемо. Његов избор је био да од Републике Српске прави непријатеља, јер је хтио своје личне и каријерне интересе да остварује преко нас, мислећи да је довољно јак и да ћемо се ми повући пред једним Американцем. Овдје нам продају маглу, причају о демократији, воде кампању против Српске, Србије и Русије, и шта су постигли?
Никада није била већа повезаност и никада нисмо били свјеснији као сада колико је важно да сарађујемо једни с другим и чувамо пријатељство и јачамо односе - указао је Додик.

Колико год новца бацали, поручио је Додик, неће промијенити вољу народа у Српској, који зна да је Србија и брат и сестра Српској, да смо једно по свему, и да су Руси наши пријатељи.

- Неће довести ни своје послушнике на власт. Народ зна ко их штити и ко штити Републику Српску и то показује већ деценијама. Побиједиће српски народ и Република Српска, не могу им ништа ни пријетње, ни уцјене, ни силни амерички долари подијељени издајницима и плаћеницима, јер ми поштујемо право, законе, Устав и Дејтонски споразум и то данас добар дио свијета зна да препозна и све гласније и говори! - констатовао је предсједник Додик у интервјуу Срни.

НИСМО СПРЕМНИ ДА СЕ УПУШТАМО У БОШЊАЧКИ РАТ, СВОЈЕ ПРОБЛЕМЕ НЕКА САМИ РЈЕШАВАЈУ

На питање да прокоментарише проблематизовање полицијске сарадње БиХ и Србије од бошњачких политичара, те најаву Елмедина Конаковића да ће покренути процедуру за поништење Споразума о полицијској сарадњи који је потписан 2010. године, Додик је одговорио да Бошњаци имају много тога да објашњавају и да има правде и да су чисте руке једног дијела Запада, данас би се говорило о тим темама које Бошњаци треба да појасне, а не би се нашао неки Конаковић да проблематизује регионалну сарадњу.

- Али, у накарадној земљи све је могуће, па и да министар не зна шта је његов посао. Конаковић је особа са великим бројем прекршаја у злоупотреби своје функције. Једностране и штетне активности довеле су нас до тога да више и немамо о чему разговарати. Немогуће је стално слушати оптужбе и одговарати на њихове блокаде. Ако се не свађају с нама у Републици Српској, онда не могу тамо између себе да се договоре и праве хаос. Нисмо спремни да се упуштамо у бошњачки рат, своје проблеме нека сами рјешавају. Криза у Федерацији је трајна, док Српска упркос америчком притиску, уредно обавља све своје обавезе. Нову кризу изазвала је Америка, тако што је довела људе који су се наобећавали и сада гледају како да не испадну из игре - рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска никоме ништа није обећала, нити за свој став чека било чија одобрења и то је чини равноправним саговорником.

- Актуелни представници Бошњака не могу се похвалити самосталношћу и зато смо и заглављени гдје год се заједно одлучује. Приоритет грађана требао би да буде на првом мјесту, али док у њима влада мржња према Србима не могу помоћи никоме, па ни свом народу. Хеликоптер који је Србија ставила на располагање требао је помоћи и Српској и Федерацији и нека острашћена будала и србофоб нашао се да каже да то није океј. Није океј помоћи народу!? То нико разуман не може да схвати - констатовао је Додик.

ПОЛИТИКА ИЗЕТБЕГОВИЋА ЈЕ ЗЛО И ГРЕШКА ИЗ КОЈЕ СЕ БОШЊАЦИ МОРАЈУ ИЗВУЋИ; ДЕЈТОН ИМ ЈЕ ГРАНИЦА

Осврнувши се на посљедње изјаве Бакира Итебеговића и оптужбе на рачун предсједника Србије и Српске, Додик је рекао да је његова политика у БиХ зло и грешка из које се Бошњаци морају издићи.

- Ови данас што причају против Бакира исти су као и он. Све је то СДА само што се данас другачије зове. Смислили су превару да се представе као велики грађани, пробосанске струје и разне глупости које нам сервирају, а циљ им је исти – унитаризација и нестанак Српске - констатовао је Додик.

Он је нагласио да је њихов проблем Дејтон, истичући да чак ни насилне и бесправне измјене правих и лажних високих представника не могу то да промјене, јер је Дејтон њихова граница.

- Зато им је требала резолуција о Сребреници. Нису успјели и сада уз помоћ Америке мисле да ће направити нешто. Могу стварати атмосферу и слику код једног дијела који жели да се то догоди, да они руше Српску и да је то могуће, али на том путу Дејтон чврсто стоји, као и наше право да се мирно разиђемо. Бошњаци не желе да живе с нама, они желе да све буде њихово и да Срба нема. Јасно је да се у тим околностима ова нежељена заједница распада. То је јасно и њима - истакао је Додик.

БОШЊАЦИМА ЈЕ НОРМАЛНО ДА ПОЈЕДИНИ МЕДИЈИ ПОЗИВАЈУ НА ЛИКВИДАЦИЈУ ИЗАБРАНИХ ПРЕДСТАВНИКА; НЕВИЂЕНА ОСТРАШЋЕНОСТ

На питање да прокоментарише изјаву Дениса Звиздића да подржава, како каже, професионалне новинаре "Сободне Босне" и позива "политичаре из сусједства да престану хушкати и стављати 'мету на чело' новинарима и медијима због неслагања са садржајем текстова који су утемељени на истини која очито не одговара њиховим политичким циљевима", предсједник Додик је одговорио да Звиздићу смета то што се јасно каже да поједини медији пласирају неистине, а у реду му је кад исти тај лист пише да би предсједник Српске као Доналд Трамп могао да остане без ува и то није хушкање и позив на линч и нема ништа баш да каже о томе?

- Та острашћеност је невиђена. Треба бити објективан у свим стварима. Данас имамо хибридни рат. Свакодневно се пласирају лажи, а поједини медији отишли су далеко и да позивају на ликвидацију изабраних представника. Изгледа да је то Бошњацима нормална ствар. Када видимо процесе који се отварају, па видимо да постоји истрага која се води против лица која су повезана са политичким убиствима, а која припадају истим политичким структурама у којима је и Звиздић сам био, то доста објашњава - закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.