latinica  ћирилица
30/07/2024 |  14:40 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Лукић: Борба против свињске куге још траје

Ситуација са афричком кугом свиња од почетка године је много повољнија него лани, али нема мјеста за опуштање јер борба још траје, те се позивају фармери да своје животиње обиљеже, поручио је данас у Бањалуци помоћник министра за ветеринарство Републике Српске Његослав Лукић.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

Лукић је навео да су резултати контрола из претходног мјесеца показали неколико спорадичних појава свињске куге.

- У Власеници смо имали на два имања појаву ове болести, прије десетак дана у Доњем Жабару на мањој фарми свиња, те у Бијељини, гдје смо забиљежили илегалан промет свиња, а контролом је утврђено да су биле заражене - рекао је Лукић.

Он је истакао да ће неодговорни власници бити најстроже санкционисани, као и да се наставља борба против афричке куге јаким биосигурносним мјерама.

- Апел фармерима да своје животиње обиљеже, јер се њихово кртање може обављати искључиво уз надзор ветеринарске службе и прибављање увјерења о здравственом стању животиња и други прописани документи - рекао је Лукић.

Он је напоменуо да се сада напунило већ годину дана од првог забиљеженог случаја свињске куге у Себерији, те да је више од 50.000 еутаназираних животиња.

- То је велики ударац на привреду Републике Српске и БиХ. Директне штете су биле више од 25 милиона КМ и Влада Српске је све учинла да та средства исплати фармерима - рекао је Лукић.