latinica  ћирилица
30/07/2024 |  14:17 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Ромска дјеца најчешће жртве трговине људима (ВИДЕО)

У Републици Српској прошле године није било евидентираних случајева трговине људима.
Просјачење (Фото: EPA/NARONG SANGNAK, илустрација) -
Просјачење (Фото: EPA/NARONG SANGNAK, илустрација)

Упркос томе, на спречавању ове појаве мора се свакодневно радити, истакнуто је након састанка Регионалног мониторинг тима за борбу против трговине људима, који је поводом 30. јула Свјетског дана борбе против трговине људима одржан у Бијељини.

У највећем ризику да постану жртве трговине људима су ромска дјеца. На подручју града Бијељина годишње се евидентира око педесеторо дјеце која се искоришћавају и злоупотребљавају за просјачење или радну екплоатацију.

- Жељели бисмо да видимо интензивнији рад центара за социјални рад који имају највеће ингеренције када се ради о асистенцији и препознавању жртава - каже Драган Јоковић из Удружења за промоцију образовања Рома Отахарин.

Жртве свих облика трговине људима збрињавају се у бијељинској Сигурној кући.

Унапређење борбе против било којег облика трговине људима и асистенција и помоћ жртвама дефинисани су и Акционим планом за супротстављање трговини људима Владе Републике Српске.

- Кривични законик јасно прецизира дјело трговине људима, односно дјела присилног просјачења дјеце. Јасно је прецизирао услове под којима  и елементе овог кривичног дјела и санкције које су предвиђене за извршење овог кривичног дјела - каже Никша Глигић, републички координатор за супротстављање трговини људима у Републици Српској.

Подизање свијести јавности и едукација грађана један су од предуслова успјешне борбе против трговине људима, један је од закључака овог скупа.