latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:51 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Пожар код Скрадина, гасе га четири канадера; Почела евакуација становништва (ВИДЕО)

Велики пожар избио је код Скрадина, у Шибенско-книнској жупанији. Гасе га четири канадера, а почела је и евакуација становништва.
Канадер - Фото: РТРС
КанадерФото: РТРС

Како је објавила Хрватска ватрогасна заједница, ЖВОЦ Шибеник запримио је дојаву о пожару отвореног простора на подручју Скрадина, у насељу Ићево. Пожаром је захваћена трава, ниско растиње и борова шума.

Пожар гасе четири канадера и око стотину ватрогасаца.

Командир жупанијске Ватрогасне јединице Дарко Дукић рекао је за ХРТ како је доста тешка ситуација од самог почетка.

- Од Ићева гдје смо били, одакле пожар избија, па на подручју Пластова гдје смо сада. Велика ватрена линија кроз густу борову шуму дошла је до насеља. Дајемо све од себе у овом тренутку што се може направити. Оно најбитније, све објекте за сада смо сачували. Имамо дрвених барака које су оштећене, али то ћемо све гледати на крају. Дајемо све од себе. Доста је јака бура од самог почетка пожара, тако да је тешко било шта прогнозирати - рекао је Дукић.

Градоначелник Скрадина Антонијо Брајковић рекао је да је ситуација озбиљна, ватра је озбиљно угрозила куће.

- На терену су све расположиве снаге, бране оно најнужније у овом тренутку, а то су куће. Евакуација људи започела је прије неких сат времена. За оне који се не могу снаћи код родбине или пријатеља отворена је Основна школа Скрадин, а касније у координацији с Црвеним крстом и Шибеником ћемо организовати евентуално њихов смјештај, дословно преноћиште у Скрадину. Наравно, уз смјештај биће организована и храна - рекао је.

Ватра озбиљно пријети Братишковцима и угрожава куће и имовину.

Према информацијама с терена један објект у Братишковцима је изгорио, наводно се ради о старој, напуштеној кући. Ватра је захватила и неколико аутомобила, јавља Шибенски.

Пепео од пожара лети и по Водицама, пада и по ручницима на плажи. Осјети се и дим, већ дуже вријеме.