latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:12 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Србија највећи спољнотрговински партнер Српске - досадашње инвестиције 2,2 милијарде КМ

Привредна делегација Србије, коју чини 36 компанија, у посјети је Бањалуци.
Састанак Месаровићеве и Митровића - Фото: РТРС
Састанак Месаровићеве и МитровићаФото: РТРС

Посјета је почела састанком министарке привреде Србије Адријане Месаровић и министра привреде и предузетништва Српске Војина Митровића.

Након тога, услиједио је привредни сусрет, односно састанак привредника Српске и Србије.

Митровић је рекао је да је вриједност досадашњих инвестиција Србије у Републику Српску око 2,2 милијарде КМ и да је њен истински интерес да улаже у Српску.

Он је подсјетио да је Србија највећи спољнотрговински партнер Републике Српске и да увијек треба нагласити постојање одличних и братских односа српског народа са обје стране Дрине.

- Ми смо један народ и желимо једни другима помоћи у рјешавању актуелних проблема и унапређењу економског развоја наших земаља - рекао је Митровић.

Он је рекао да се и овим састанком показује конкретно настојање за реализацијом онога што је предвиђено Споразумом о специјалним паралелним везама и дефинисано на Свесрпском сабору у Београду.

Месаровићева је рекла да је циљ Србије унапређење међусобне економске сарадње у свим аспектима како би се допринијело развоју инвестиционих активности у обје земље.

Она је навела да постоји знатан простор за додатну сарадњу, допринос привредном спајању и отварању производних погодна у двије земље.

- Та сарадња биће интензивна и чврста, јер окупљени можемо да идемо ка истом циљу и будућности. Српска се радује успјесима Србије, а Србија успјесима Српске. Наставићемо заједно да развијамо наше земље сложни и уједињени, те повезани братском љубављу - рекла је Месаровићева.

Месаровићева се данас састала и са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Делегација из Србије посјетиће сутра општину Дрвар у Федерацији БиХ, већински насељену српским повратничким становништвом.