latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:11 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Нешић: Приједлог Конаковићa је неуставaн и врло ризичaн

Поводом приједлога министра иностраних послова Елмедина Конаковића да се у Cпоразум о полицијској сарадњи између БиХ и Републике Србије одбаци одредба да "ентитетски и кантонални МУП-ови не могу са земљом потписницом проводити активности на простору БиХ без сагласности Дирекције за координацију полицијских тијела, ОБА, СИПА", министар безбједности БиХ Ненад Нешић каже да Конаковићеву изјаву жели приписати врућини, а не незнању или лошој намјери.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Не желим да вјерујем да министар спољних послова Елмедин Конаковић не зна како се склапају и мијењају међународни уговори и да није прочитао Закон о закључивању и извршавању међународних уговора. Посебно не желим да вјерујем да министар спољних послова не познаје уставно уређење ове земље и да не зна да су ентитетски и кантонални МУП-ови самосталне и независне управне организације којима нису надређени ни ДКПТ ни ОБА ни СИПА. Све полицијске агенције у БиХ, у складу с уставним уређењем, потпуно су равноправне и у њихов оперативни рад нико се не смије мијешати. Посебно га нико не смије ометати. Ниједан закон ове земље не даје надлежност полицијским и обавјештајним институцијама БиХ да се мијешају у оперативни рад ентитетских и кантоналних МУП-ова и да им дају сагласност за активности из њихове надлежности - објаснио је Нешић.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић додаје како постаје врло симтоматично да се прво покушала омести сарадња МУП-а Републике Српске са Еурополом, све с циљем да се има увид у информације које МУП Српске добија од Еуропола, а сада Конаковић тражи да полицијске агенције на нивоу БиХ, као и ОБА, имају увид у оперативне радње ентитетских и кантоналних МУП-ова.

- Стичем утисак да би за сваку истрагу да имају податке на мјесту на којем могу доћи до информација о коме се води истрага због организованог криминала и какви су докази прикупљени. Сметало им је што МУП Републике Српске директно од Еуропола добије информације о Скај апликацији. Сада им изгледа смета што се могу користити прикривени истражитељи и подаци служби из региона, а да то не могу лако сазнати - каже Нешић.

Преписке из Скај апликације су, истиче он, показале да криминалне групе које се баве наркотицима настоје у све полицијске агенције убацити своје информаторе, а највише у оне на нивоу БиХ.

- То је ствар која би требало да брине и Конаковића, а не борба против опасних криминалних група. Зато је сјајна вијест да ентитетски и кантонални МУП-ови самостално воде истраге и користе помоћ полиција из региона. Оно што предлаже Конаковић, не само да је неуставно, него је и врло ризично због повећане могућности цурења информација. Зато колега Конаковић треба јасно да се одреди – да ли нам је противник полиција која ради на разбијању организованог криминала и штити нашу дјецу, или су нам противници организоване криминалне банде које шверцују наркотике и овдје перу новац - поручио је Нешић.