latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:09 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Дан страдања српског становништва у Трнову: Њихова жртва не смије бити заборављена

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново обиљежила је Дан страдања српског становништва у Трнову.
Трново, сјећање на страдале - Фото: СРНА
Трново, сјећање на страдалеФото: СРНА

У Храму Светог Георгија служена је литургија, а након тога услиједио је парастос и полагање вијенаца код централног споменика у Трнову.

Вијенце на спомен-обиљежју положили су савјетник предсједника Републике Српске Урош Бјелица и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелници општина Трново и Калиновик Драгомир Гаговић и Радомир Сладоје, Горан Тимотија из општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, представници Скупштине града Источно Сарајево, борачких организација и Црвеног крста Републике Српске, а почаст страдалим цивилима и борцима одала је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић.

Томић је рекао у Трнову почињен тежак злочин над Србима и да српски народ мора чувати Републику Српску коју су одбранили они којима је данас одата почаст.

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је важно да се овакви датуми обиљежавају и сјећања преносе на будућа покољења.

Тимотија је истакао да још нико није одговарао за злочине у Трнову и околним селима и да је то поражавајуће.

Бјелица је рекао да жртва српских бораца и цивила, који су дали живот да бисмо ми данас живјели у миру, никада не смије бити заборављена.

Гаговић је рекао да је у Одбрамбено-отаџбинском рату изгубљена једна генерација и да њихова жртва никада не смије бити заборављена.

Након полагања вијенаца на централном споменику у Трнову, служен је парастос и положени су вијенци на спомен-обиљежју на превоју Рогој између Трнова и Калиновика.

Велики број српских бораца погинуо је на овом мјесту 30. јула 1992. године бранећи стратешки изузетно важну коту, штитећи одступницу трновским Србима који су се повлачили пред муслиманским снагама.

На спомен-обиљежју на Рогоју уклесана су имена 69 погинулих српских јунака из Калиновика, Трнова, Гацка, Билеће, Фоче, Невесиња и са Пала.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у Трнову је убијен 101 цивил, док је за одбрану живот положило 130 бораца Војске Републике Српске.