latinica  ћирилица
30/07/2024 |  10:23 ⇒ 12:20 | Аутор: sputniknews.com

Сукоби на протестима у Венецуели; Мадуро: Покушај обојених револуција (ВИДЕО)

Након предсједничких избора у Венецуели на којима је побиједио актуелни предсједник Николас Мадуро, земљу су захватили протести.
Протести у Венецуели (фото: EPA-EFE/Henry Chirinos) -
Протести у Венецуели (фото: EPA-EFE/Henry Chirinos)

 У Каракасу и другим градовима су почели сукоби полиције и демонстраната. Опозиција неће успјети да изазове политичку кризу у Венецуели, поручио је Мадуро у обраћању нацији.

- Да ли су ово људи који ће управљати Венецуелом? Желе да дођу на власт и заузму положај, да би покренули грађански рат. Кризе служе за раст. Желе да створе политичку кризу – нису успјели и неће успјети. Неће успјети акти насиља и фашизма. Побиједићемо - написао је Мадуро на друштвеним мрежама и објавио видео снимке и фотографије нереда у земљи.

Венецуелански лидер је упоредио протесте у земљи са обојеним револуцијама.

- Типичан пример обојених револуција у свијету које промовишу грингоси (Американци) - прокоментарисао је он.

Он је саопштио да ће у уторак бити одржан заједнички састанак државног савјета и савјета за националну безбједност како би се испланирао велики дијалог о пет тема - економским, друштвеним, културним, духовним и политичким.

Позвана је цијела Венецуела, додао је Мадуро.

Протести и сукоби са полицијом

Како јавља дописник Спутњика, демонстранти у Каракасу, који су незадовољни резултатима предсједничких избора у Венецуели, подижу барикаде на улицама, пале гуме и контејнере у центру града, а на полицију бацају молотовљеве коктеле на блокиране улазе у предсједничку палату.

Генерални тужилац Венецуеле Тарек Вилијам Саб саопштио је да је приведено најмање 15 људи због вандализма.

Министар одбране Владимир Падрино Лопез саопштио је да је више од 20 војника повријеђено током немира у Венецуели.

Министар спољних послова Иван Гил Пинто изјавио је да су учесници нереда који су избили у различитим градовима Венецуеле изашли на улице са циљем да пале аутомобиле и пуцају на насумичне људе.

Главни међународни аеродром у Венецуели, који се налази на 20 километара од Каракаса, ради нормално упркос немирима, саопштило је руководство аеродрома.

Руски посланик: Америка финансира протесте

Нереде у Венецуели прокоментарисао је и члан делегације руских посматрача, посланик Државне думе Русије Алексеј Волоцков.

Како је рекао, на стотине демонстраната покушало је да се пробије до амбасаде Аргентине у Каракасу гдје се крије група опозиционара.

- Ситуација се стабилизовала прије неких сат времена – не чују се пароле, узвици, лупање кутлача и тигања, који су били веома гласни - прецизирао је он.

Волоцков је истакао да је манифестација екстремизма у Венецуели послије избора изрежирана акција и да не може да утиче на изборни процес.

- Мислим да не могу да утичу на изборни процес, јер када сам данас био у центру, видио сам тај контингент. То је радикално настројена омладина и вјероватно су то људи који су изашли на улице са хулиганским намјерама. Сигуран сам да су неки од њих добили финансијску подршку за тај покрет, јер су се активно окупљали и по наређењу кренули из квартова у центар града. Јасно је да се ради о изрежираној акцији - објаснио је он.

Према његовим ријечима, протесте у Каракасу очигледно финансирају САД, које имају своје интересе у Венецуели и спонзоришу опозицију.

- Пљачка и разбојништво, још кад се на то додају подршка, слогани и финансирање, ту нема шта да се крије – САД овдје имају своје интересе и финансирају и опозицију и немире које тренутно гледамо у Венецуели, у Каракасу - додао је руски посланик.

Истовремено, девет држава Латинске Америке изразило је забринутост исходом предсједничких избора у Венецуели и тражило је да се ревидирају резултати, наводи се у заједничком саопштењу које је објавила влада Гватемале.

С тим у вези, Венецула је одлучила да повуче своје дипломате из држава које нису признале изборе у тој латиноамеричкој земљи.
На основу обрађених 80 одсто гласачких листића, председник Венецуеле Николас Мадуро освојио је 51,2 одсто гласова и побеђује на председничким изборима, саопштила је раније изборна комисија те земље.