latinica  ћирилица
30/07/2024 |  10:04 ⇒ 10:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Милићевић: Важно да очувамо јединство; Срби увијек били јаки онолико колико су јединствени

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа Републике Србије с дијаспором Ђорђе Милићевић истакао је у разговору са представницима удружења српске дијаспоре из цијелог свијета да је јако важно да сачувамо јединство, јер су Срби увијек били јаки онолико колико су јединствени.
Ђорђе Милићевић - Фото: РТРС
Ђорђе МилићевићФото: РТРС

Он је на другом консултативном онлајн састанку са представницима удружења одржаном синоћ, на коме их је упознао са припремама за манифестацију "Јединство и снага - Србија", која ће се одржати у посљедњој недјељи августа у Дому Народне Скупштине Републике Србије у Београду, а на којој се очекује више од 300 српских удружења из цијелог свијета рекао да када каже јединствени, говори о јединству унутар Србије, али и о јединству свих Срба који живе ван Србије.

- Свих наших сународника који живе ван Србије и зато мислим да је потпуно адекватан и потпуно прикладан назив манифестације и великог окупљања који ће у посљедњој недјељи августа бити одржан овдје у Србији, а то је "Јединство и снага - Србија" - истакао је Милићевић, наводи се у саопштењу Министарства.

Милићевић је истакао да је јако важно да у овом периоду глобалне нестабилности будемо јединствени и да сачувамо јединство, јер то је начин да опстанемо и наставимо даље да имамо континуитет у напретку у сваком смислу.

Према његовим ријечима, српска држава и српска тробојка су симбол окупљања и симбол нашег јединства, ма гдје живели, а јединство и снага су темељи наше заједнице.

Нагласио је да Декларација коју би требало да усвоји Народна Скупштина јасно дефинише оно што су национални интереси и циљеви наших народа у 21. вијеку, због чега је то документ од историјске важности.

- И зато ћу милион пута говорити и са поносом истицати оно што је дефинисано у Декларацији, а ту прије свега мислим на мир и стабилност, ту прије свега мислим на борбу за наше грађане, да наши грађани у Србији и ван Србије осјете бољитак од свега онога што чинимо и радимо као представници извршне власти. Ту прије свега јесте наравно и економија, као национални интерес, јер уважавани сте и поштовани онолико колико сте економски јаки, онолико колико сте економски стабилни и наравно да је Србија спремна за разговор са свима, немамо ми право да се изолујемо и да забијамо главу у пијесак, ми морамо са свима да разговарамо, и у региону и са нашим партнерима са запада, ма колико се то некоме свидјело или не, али ми морамо да разговарамо - рекао је Милићевић.

Он је нагласио оно што је дефинисано у декларацији - јединство, јер сматра да ће у периоду изазова и притисака којима су изложене Република Србија и Република Српска, ти притисци постајати све јачи у наредном временском периоду који је пред нама.