latinica  ћирилица
30/07/2024 |  09:55 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Универзитет у Бањалуци остварио нови напредак на Вебометриксу

Универзитет у Бањалуци остварио је напредак за 53 мјеста на Вебометриксовој ранг-листи, саопштено је са овог Универзитета.
Универзитет у Бањалуци - Фото: СРНА
Универзитет у БањалуциФото: СРНА

Како се наводи у најновијем Вебометриксовом извјештају за период од јануара 2024. до јула 2024. године, УНИБЛ је задржао другу позицију на листи високошколских установа из БиХ, док се на свјетском нивоу налази на 2710. мјесту, наводи се у саопштењу.

- Свакако, важно је нагласити да Универзитет у Бањалуци остварује константан напредак на овој ранг-листи. Тако је, на примјер, Универзитет у Бањалуци од јула 2017. године до данас напредовао за 2124 мјеста. Наиме, те 2017. године Универзитет у Бањалуци налазио се на седмој позицији универзитета из БиХ и био је на 4834. мјесту у свијету - истичу са Универтзитета у Бањалуци.

Вебометрикс је свјетски призната ранг-листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.

На овој листи налази се 31.000 универзитета из цијелог свијета, а у процесу методологије рангирања анализирају се три категорије: видљивост, отвореност и изврсност. Традиционално, прву позицију на Вебометриксу заузимају амерички универзитети Харвард и Станфорд, а слиједи их Масачусетски технолошки институт.

Циљ ове врсте рангирања је повећање присуства академских и истраживачких установа на интернету и промовисање слободног приступа резултатима научних истраживања. Тако Вебометрикс позиција универзитета зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаја које та академска установа произведе, од високо цитираних веб-публикација до свих других садржаја који укључују извјештаје, конференције, тезе, семинаре, дигиталне библиотеке и друге публикације универзитета и његових факултета, департмана, истраживача и студената.