latinica  ћирилица
30/07/2024 |  08:45 ⇒ 08:50 | Аутор: Агенције

Први пут од 2020. године: Продаја Мекдоналдса опала широм свијета

Глобална продаја Мекдоналдса пала је први пут у скоро четири године пошто се потрошачи под притиском инфлације окрећу јефтинијим опцијама и оброцима код куће.
Мекдоналдс (фото: EPA/JUSTIN LANE - илустрација) -
Мекдоналдс (фото: EPA/JUSTIN LANE - илустрација)

Компанија је саопштила да очекује да ће продаја бити слаба и наредних неколико квартала и да ради на новим ставкама менија и понудама оброка.

У другом тромесечју, приход је био на нивоу од 6,5 милијарди долара.

- Потрошачи нас и даље препознају као лидера у односу на наше кључне конкуренте, али је јасно је да се тај јаз недавно смањио - рекао је извршни директор Мекдоналдса Крис Кемпчински.

Продаја на локацијама отвореним најмање годину дана пала је за један одсто у периоду април-јун, што је први пад од краја 2020. године, када је пандемија затворила продавнице и милиони људи остали код куће.

У САД је продаја пала за скоро један одсто. Исто тако, наводи Гардијан, они који су дошли у ресторан потрошили су више због скупљих цијена.

Нето приход компаније пао је 12 одсто на 2 милијарде долара, или 2,80 долара по акцији. То је било далеко од профита по акцији од 3,07 долара који су аналитичари индустрије предвидјели.

У мају је извршни директор "Мекдоналдса" Џо Ерлингер навео у отвореном писму да је цијена биг мека порасла за 21 одсто од 2019. године.

Пад продаје не погађа само чикашког гиганта хамбургера. Промет купаца у америчким ресторанима брзе хране опао је за два одсто у првој половини године у поређењу са истим периодом прије годину дана, показују подаци Циркане, компаније за истраживање тржишта.

Давид Порталатин, савјетник за прехрамбену индустрију Циркане, очекује да ће висока инфлација и растући дуг потрошача такође успорити промет у другој половини 2024. године.

Мекдоналдс је такође извијестио о смањеном промету продавница у Француској и на Блиском истоку.

Компанија, свјесна да купци исцрпљени инфлацијом, траже приступачније опције, покушава да уведе специјалну понуду оброка од пет долара у америчким ресторанима, али та продаја није испунила очекивања.

Извор: rt.rs