latinica  ћирилица
30/07/2024 |  07:34 ⇒ 09:00 | Аутор: РТС

Четврти дан ОИ - Аруновићева и Микец у борби за злато

Четвртог такмичарског дана Олимпијских игара у Паризу српски стријелци Зорана Аруновић и Давор Микец бориће се за злато у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс.
Олимпијада (фото:  EPA-EFE/ANDRE PAIN - илустрација) -
Олимпијада (фото: EPA-EFE/ANDRE PAIN - илустрација)

На борилишта ће и српски пливачи и веслачи. Ватерполисти играју против Аустралије, а одбојкаши регионални дерби против Словенаца.

Почиње турнир у баскету 3x3, а селекција Србије се у првом колу састаје са репрезентацијом САД.

Други пут у историји, након Токија 2021, на Олимпијским играма ће се такмичити најбољи баскеташи свијета. Турнир почиње данас и трајаће седам дана - до 5. августа.

Већ традиционално међу најбољима на свијету када је у питању овај модеран и узбудљив спорт, баскеташи Србије, освајачи бронзе на Олимпијским играма у Токију, бориће се за медаљу и ове године.

Србију ће у Паризу представљати Страхиња Стојачић, Дејан Мајсторовић, Михаило Васић и Марко Бранковић. То је тим који је два пута освајао златне медаље на првенствима свијета.

Репрезентација Србије такмичење на олимпијском турниру започиње данас дуелом са Сједињеним Америчким Државама од 22.35.

Екипе нису подијељене у групе, па ће свака од укупно осам репрезентација одиграти по једну утакмицу са свих преосталих седам учесника.

Двије најбоље екипе након прелиминарног дијела такмичења избориће директан пласман у полуфинале, док ће се тимови пласирани од трећег до шестог мјеста борити за полуфинале у плеј-ин утакмицама. Трећи на табели ће у плеј-ину играти против шестог, а четврти са петим.

Распоред данашњих утакмица:
Литванија - Летонија 18.35
Холандија - Кина 19.05
Француска - Пољска 22.05
САД - Србија 22.35

Одбојка: Регионални дерби у другом колу групе А

Одбојкашка репрезентација Србије игра данас од 17.00 часова против Словеније утакмицу другог групе А олимпијског турнира у Паризу.

Српски одбојкаши у регионални дерби улазе са једним бодом, освојеним у дуелу са Француском, која је била боља од "орлова" у првом колу, али тек након петог сета.

Словенци, који су се први пут у историји пласирали на Олимпијске игре, такмичење у Паризу започели су побједом над Канадом (3:1) у првој рунди.

Пласман у четвртфинале избориће по двије првопласиране репрезентације из све три групе (А, Б и Ц), као и двије најбоље од укупно три трећепласиране селекције.

Одбојкаши, друго коло:

Уторак:
09.00 Италија - Египат (Група Б)
13.00 САД - Њемачка (Група Ц)
17.00 Словенија - Србија (Група А)
21.00 Француска - Канада (Група Б)

Среда:
09.00 Пољска - Бразил (Група Б)
13.00 Јапан - Аргентина (Група Ц)

Ватерполисти против Аустралије у другом колу

Ватерполисти Србије од 10.30 играју утакмицу другог кола групе Б против репрезентације Аустралије.

"Делфини" су такмичење у Паризу отворили побједом над Јапаном (16:15), мада су се добро намучили да сломе отпор упорних и добро организованих "самураја". Најзаслужнији за тријумф Србије био је Душан Мандић са седам постигнутих голова.

Аустралијанци су у првој рунди поражени од Шпаније резултатом 9:5.

Пласман у четвртфинале избориће по четири најбоље екипе из обје групе (А и Б). Први из једне групе играће у четвртфиналу против четвртог из друге групе, а други против трећег и обрнуто.

Ватерполисти, друго коло:

Уторак:
10.30 Аустралија - Србија (Група Б)
12.05 Хрватска - Италија (Група А)
15.00 Јапан - Француска (Група Б)
16.35 САД - Румунија (Група А)
19.30 Црна Гора - Грчка (Група А)
21.06 Шпанија - Мађарска (Група Б)

На борилиштима и веслачи и пливачи

У Паризу ће се данас такмичити и српски веслачи и пливачи...

У 9.30 почињу четвртфиналне трке у женском скифу, а Јована Арсић ће веслати у трећој групи. Пласман у полуфинале обезбиједиће по три најбржа чамца у свакој од укупно четири четвртфиналне групе.

Николај Пименов и Мартин Мачковић, представници Србије у мушком дублу скулу, пласман у полуфинале обезбиједили су у реперсажу, а данас од 11.10 веслаће за финале. У првој полуфиналној групи такмичиће се са тандемима из Кине, Хрватске, Румуније, Холандије и Шпаније. У финале ће три најбрже посаде.

Послије 11.17 у базен ће Андреј Барна и Велимир Стјепановић, који ће у квалификационим тркама покушати да се домогну полуфинала дисциплине 100 метара слободним стилом. Укупно 79 такмичара подијељено је у 10 квалификационих група, а 16 најбржих обезбиједиће пласман у полуфинале. Стјепановић ће пливати у осмој, а Барна у деветој групи.

Стрељаштво: Аруновићева и Микец у борби за злато

Стријелци Зорана Аруновић и Дамир Микец биће први освајачи медаље из редова српског олимпијског тима у Паризу. Да ли златне или сребрне сазнаћемо након финала у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс, које почиње мало послије 9.30.

Српски пар стријелаца бориће се за златно одличје против тандема из Турске Севал Илајда Тархан - Јусуф Дикец.

Аруновићева и Микец су медаљу у миксу обезбиједили већ у понедјељак, када су у квалификацијама заузели друго мјесто са погођеним 581 кругом - једним мање од првопласираних такмичара из Турске, који су изједначили олимпијски рекорд квалификација.

У квалификацијама се такмичило 17 парова. Два најбоља су обезбиједила пласман у финале, а трећи и четврти ће у дуел за бронзану медаљу.

Свиће четврти такмичарски дан у Паризу

Послије трећег дана Олимпијских игара у Паризу подијељено је укупно 145 медаља. Сједињене Америчке Државе имају укупно 20 медаља, али свега три златне. По укупном броју одличја први иза Американаца су Французи са 16, те Јапанци са 12 медаља.

Четврти такмичарски дан у престоници Француске почеће финалом триатлона у мушкој конкуренцији.

У 14.30 на програму је финале микс дубла у стоном тенису, а за злато ће играти парови из Кине и Сјеверне Кореје. Бронза ће у руке такмичара из Јужне Кореје или Хонгконга.

У 18.15 почиње финале у екипном такмичењу гимнастичарки, а завршава се и турнир у рагбију седам за жене. Финалисти ће бити познати раније током дана, када се заврше полуфинални дуели Новог Зеланда и Сједињених Америчких Држава (15.30), односно Канаде и Аустралије (16.00).

Прилику да у појединим категоријама и дисциплинама освоје олимпијска одличја имаће данас и стрељаши, џудисти, пливачи и мачеваоци.