latinica  ћирилица
29/07/2024 |  22:44 ⇒ 22:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Сијарто: Мађарска ради на обнављању снабдијевања нафтом, пут мира је кроз преговоре

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто разговарао је данас са министрима спољних послова Русије и Словачке Сергејем Лавровом и Јурајем Бланаром о обнављању снабдијевања нафтом.
Петер Сијарто - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Петер СијартоФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Мађарска наставља да ради на обнављању дугорочне сигурности снабдијевања нафтом, због чега сам се јутрос поново телефонски консултовао са руским колегама Сергејем Лавровом и Словаком Јурајем Бланаром. Остајем чврсто при ставу да Украјина дјелује против споразума о придруживању са ЕУ када угрожава безбједност нашег снабдијевања енергијом - навео је Сијарто на Фејсбуку, поводом одлуке Украјине да обустави испоруке Лукоил нафте Словачкој и Мађарској.

Он је додао да Мађарска анализира могућа правна и техничка решења која обезбеђују континуитет испоруке нафте без обзира на украјинску забрану транзита.

Сијарто је такође истакао да је међународна дипломатија ојачала и да је пут мира кроз преговоре. Подсјетио је да су протеклих дана кинески и амерички министри спољних послова Ванг Ји и Ентони Блинкен били на састанку земаља југоисточне Азије, а руски шеф дипломатије је разговарао и са јужнокорејским колегом.

- Било би лијепо када би и Европљани све ово примјетили, али изгледа да овде разумијевање напредује спорије - оцијенио је мађарски министар.

Сијарто је у својој објави изнио и низ критика на рачун пољског министра спољних послова Радослава Сикорског, напомињући да му је тешко да гледа како "пољска дипломатија тоне у мочвару лажи".

- Па да поновимо хиљаду једанаести пут: премијер Виктор Орбан је током мировне мисије представљао Мађарску, а не Европску унију. Можда сада можете разумијети. Говорити о изолацији у случају премијера и владе која сада једина у Европи може истовремено да одржава контакт и са Истоком и са Западом није много мудро - закључио је Сијарто.

Заменик министра спољних послова Пољске Владислав Теофил Бартошевски, у недјељу је изразио сумњу у неопходност чланства Мађарске у ЕУ и НАТО након изјаве мађарског премијера Виктора Орбана да Варшава води лицемјерну политику према Москви.

Бартошевски је нагласио да, за разлику од Орбана, његова земља не послује са Русијом након напада на Украјину и да је мађарска политика тренутно антиевропска, антиукрајинска и антипољска, пренела је агенција ПАП.

Он се запитао зашто Орбан не направи унију са Путином и неким "ауторитарним" државама тог типа.

- То је овако: ако не желите да будете члан неког клуба, увијек можете да изађете - додао је Бартошевски.