latinica  ћирилица
29/07/2024 |  21:42 ⇒ 21:43 | Аутор: СРНА

Нетанијаху: Хамас спречава постизање споразума

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да палестинска исламистичка група Хамас спречава постизање споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца у Гази и да Израел није промијенио ниједан од својих услова.
Бенјамин Нетанјаху (фото: архива/ EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Бенјамин Нетанјаху (фото: архива/ EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Нетанијаху је рекао да се Израел држи принципа првобитног приједлога, који укључују обезбјеђивање ослобађања максималног броја живих талаца, израелску контролу граничног коридора између Газе и Египта и спречавање враћања оружја и палестинских милитаната на сјевер Појаса Газе, преноси Ројтерс.

Хамас је раније данас оптужио израелског премијера да спречава примирје у Гази тиме што је додао нове услове и захтјеве у вези приједлога о прекиду ватре који су подржале САД.

Овај исламистички покрет оптужио је Нетањахуа за удаљавање од приједлога који су првобитно изнијели посредници, а који се базирао на "израелском документу".

Вашингтон, који спонзорише преговоре, у више наврата је најавио да је споразум постигнут.

Хамас жели да се споразумом оконча рат у Гази, док Нетањаху наводи да ће се рат завршити тек онда када Хамас буде поражен.

Посредници у преговорима, Катар и Египат, уз подршку САД, више пута су поновили да врата за додатне разговоре остају отворена.