latinica  ћирилица
29/07/2024 |  20:57 ⇒ 21:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Костим принцезе Леје из "Ратова звијезда" продат на аукцији за 175.000 долара

Златни бикини боди који је носила глумица Кери Фишер као принцеза Леја док је снимала "Повратак Џедаја" у франшизи "Ратови звијезда" из 1983. продат је за 175.000 долара.
Костим принцезе Леје (фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT - илустрација) -
Костим принцезе Леје (фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT - илустрација)

Костим, један од најупечатљивијих у филмовима из серијала "Ратови звијезда", продат је у петак на "Херитиџ Аукшнс" са сједиштем у Даласу.

Фишер је носила овај костим у сцени када је њен лик Леју заробио Џаба Хут у својој палати на Татуину, преноси Јуроњуз.

Костим је дизајнирао Ричард Милер, главни вајар "Industrial Light & Magic", компаније за визуелне ефекте коју је основао творац "Ратова звијезда" Џорџ Лукас. Седмоделни ансамбл се састоји од бикини грудњака, бикини прекривача, прстена за кукове, траке за руку и обичне наруквице.

Аукцијска кућа је саопштила да је костим принцезе Леје изазвао "рат међу колекционарима".

Извршни потпредсједник Херитиџа Џо Мадалена, рекао је да је костим који је продат на аукцији "Фишер" носила на снимању, али на крају, у финалној верзији филма замијењен је удобнијим.

Мадалена је подсјетио и да је модел борца са крилом и који је преузео "Звијезду смрти" у оригиналном филму "Ратови зијвезда" продат за 1,55 милиона долара (1,43 милиона евра).

- Моћ "Ратова звијезда" се поново доказује. Ови филмови су тако упечатљиви - рекао је Мадалена.

Златни бикини костим постао је помало контроверзан током времена, а неки фанови га виде као средство за сексуализацију за претежно мушку базу фанова серијала "Ратови звијезда".

У интервјуу за НПР-ов "Fresh Air" у новембру 2016. године, Фишер је рекла да ношење костима није њен избор.

- Када ми је (редитељ Џорџ Лукас) показао одјећу, мислила сам да се шали и то ме је учинило веома нервозном. Морала сам да седим веома усправно јер нисам смијела да има линије на боковима, попут малих набора. Никакви набори нису били дозвољени, тако да сам морала да сједи веома, веома укочено и право - рекла је Фишер за амерички јавни радио.

Милер, који је креирао костим, рекао је да је користио меки материјал за израду костима како би Фишер могла слободније да се креће.

- Међутим, и даље јој се то није допало. Не кривим је. Ставио сам кожу на полеђини да би се осјећала удобније - објаснио је он.