latinica  ћирилица
29/07/2024 |  20:57 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Српске одбојкашице на сет од максималне побједе

Одбојкашице Србије играју меч првог кола групе А Олимпијским игара против домаће селекције Француске.
Одбојкашице Србије (Фото: EPA/OLIVIER MATTHYS) -
Одбојкашице Србије (Фото: EPA/OLIVIER MATTHYS)

СРБИЈА - ФРАНЦУСКА 2:0 (25:17, 25: 25:17)

И други сет био је поприлично убједљив. Францускиње су имале почетну предност, било је 9:7 за домаћина, али онда је услиједила серије Маје Огњеновић на сервису и шест узастопних поена, врло брзо је било 16:10, за серију 11:1. Два сета су иза нас, до максималног тријумфа недостаје још један сет.

Први сет припао је српским одбојкашицама. Од старта су водиле, иако су упорне Францускиње стално биле за вратом. Сјајна је била очекивано Тијана Бошковић, за чије нападе није било лијека, али и блок који је функционисао без грешке.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Домаћи дебитанти
Да се пише књига о историјату француске женске селекције на Олимпијским играма, било би то најкраће штиво свјетске књижевности.

      View this post on Instagram

A post shared by Odbojkaški savez Srbije (@ossrb)

Тек сад Францускиње имају прилику да искусе дух Олимпијских игара захваљујући томе што су домаћини. Иначе, питање је да ли би се уопште квалификовале. Немају ниједну медаљу са великих такмичења.

Србија суверена у међусобним дуелима

Србија не зна за пораз против Француске. Апсолутни је фаворит са девет побједа (четири на европским првенствима). Једини пораз доживјеле су у Свјетској лиги, кад су наступале са подмлађеним саставом.

Већ на првом учешћу у Пекингу 2008, одбојкашице су се домогле четвртфинала. У Лондону су испале у групи, заузевши 12. место у укупном пласману. Рио 2016. је "одскочна даска" нове генерације са тек 19-годишњом Тијаном Бошковић у екипи. Преломни дуел био је у полуфиналу против Американки и тријумф послије велике драме са 3:2. Кинескиње су биле неумољиве у финалу са 3:1.

Континуитет олимпијских медаља настављен је у Токију, где су наступиле као светске и двоструке узастопне европске првакиње, кроз борнзу. САД су нам се реванширале са 3:0, а у сусрету за треће место је лако савладана Јужна Кореја.