latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:45 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

У Братунцу приказан филм "Свједок" (ФОТО)

У продукцији Радио телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражењња несталих, вечерас је у Братунцу приказан филм "Свједок" режисера Дениса Бојића. Филм, који говори о ратном путу доктора Зорана Станковића, сниман је и у општини Братунац.
Братунац, промоција филма "Свједок" - Фото: РТРС
Братунац, промоција филма "Свједок"Фото: РТРС

Као учесник у снимању филма у коме је једним дјелом обрађена и трагична прича његове породице, Брано Вучетић каже да је поносан што Република Српска коначно има један овакав историјски документ.

- Ово је велики историјски документ кјои ће остати и послије нас који смо учесници - рекао је Вучетић.

Немјерљив је допринос у рату доктора Зорана Станковића, каже Лазар Продановић начелник општине Братунац који је као ратни хирург, како каже, упознат о томе каква је била одговорност љекарског позива у ратним условима.

Братунац, промоција филма "Свједок" (Фото: РТРС)

Према ријечима, режисера Дениса Бојића филм представља својеврсну колективну исповијест српског народа о његовом страдању.

- Желимо да одамо почаст нашим жртвама, али и раду доктора Станковића али истовремено да оставимо залог нашој дјеци као један тестамент што филм "Свједок" заиста и јесте - навео је Бојић.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 жртава, проф. др Зоран Станковић једина је особа која је на овакав начин, свједочила о размјерама страдања српског народа, речено је током представљања овог филма братуначкој публици.