latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:31 ⇒ 19:31 | Аутор: РТС

Ковид на Олимпијским играма - свјетски рекордер позитиван послије освајања сребра

Британски пливач Адам Пити, освајач сребра у Паризу и свјетски рекордер на 100 метара прсно, позитиван је на ковид-19, што је утврђено дан након финала.
Адам Пити (фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON) -
Адам Пити (фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON)

Пити је у недјељу пропустио трећу узастопну златну медаљу за 0,02 секунде, а након тога је рекао да му "није добар осјећај у грлу".

Тим Велике Британије наводи да се стање 29-годишњака погоршало преко ноћи и да је сада позитиван на корона вирус.

За разлику од посљедњих Игара у Токију, у Паризу не постоје строги протоколи око болести који би га могли спречити да се такмичи.

Организатори га сматрају општом болешћу, иако Теам Велике Британије има јасне протоколе укључујући хигијену руку и задржавање простора од других такмичара.

Очекивало се да Пити буде дио британских штафета касније на Олимпијским играма, са могућим повратком у акцију већ у петак. У репрезентативном табору кажу како се "надају да ће се вратити у такмичење".

- Као и у сваком случају болести, ситуација се води на одговарајући начин, уз све уобичајене мјере предострожности како би шира делегација остала здрава - додаје се у саопштењу.

Пити је могао да се такмичи у мушкој и мијешовитој штафети 4х100 метара и био је дио тима који је освојио злато у мијешовитој дисциплини у Токију.

Свјетски рекордер на 100 метара прсно је намјеравао да одбрани злато из Токија, али је сензационални Италијан Николо Мартинеги био бржи за 0,02 секунде.

Енглез није први учесник у воденим спортовима на овим Играма који је био позитиван на корону. Пет чланова аустралијског ватерполо тима, који се одржава на другом локацији, обољело је од болести неколико дана прије Игара.