latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:10 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Удар на џепове становника Источне Илиџе: Да ли је оправдан износ пореза на непокретности? (ВИДЕО)

Знатан број грађана Источне Илиџе и те како је неугодно изненађен ове године рачунима за порез на непокретности. У овој локалној заједници пореска стопа за опорезивање непокретности и даље је на законском максимуму од 0,20 одсто, а повећана је и процијењена вриједност некретнина.
Источна Илиџа - Фото: РТРС
Источна ИлиџаФото: РТРС

Рајко Мићић из насеља Војковићи само је један од становника Источне Илиџе који је и те како непријатно изненађен овогодишњим рачуном за порез на непокретности.

- Не само ја, сви овдје моји рођаци, комшије и грађани, ова година је посебна прича што се тиче висине пореза, наша општина, општински органи су донијели максимални порез, значи порез 0,20 одсто, а плус ову годину.  То се некако могло и трпити, међутим ову годину су повећали и вриједност некретнина. Прошлу годину сам имао 80, сад имам 140 - каже Мићић.

Висину стопе пореза на непокретности утврђују локалне скупштине. Процјену тржишне вриједности некретнина, односно основицу за обрачун пореза утврђује Пореска управа Републике Српске на основу одлука скупштина општина и градова о висини вриједности непокретности по зонама на својој територији. Из општине Источна Илиџа нам је одговорено да је у прошлој години извршено прометовање земљишта од физичких лица тако да је у првој зони цијена износила од 300 до 400 марака по метру квадратном, а у шестој 30 марака.

- Процјена вриједности некретнина врши се у складу са прометованом цијеном станова и земљишта за претходну годину и усваја се на Скупштини општине Источна Илиџа и неколико пута је нижа од прометованих вриједности на тржишту - нагласили су у општини Источна Илиџа.

И док општинска управа има своју математику, а приходи по овом основу слијевају се у њену касу, Рајко само зна да на имању у петој зони, на којем је његова породица већ 250 година, плаћа све већи порез. Сматра и да је стопа од 0,20 одсто драстична.

Стопа пореза на непокретности у Источној Илиџи на законском максимуму од 0,20 одсто највећа је у Граду Источно Сарајево, чак и до четири пута већа у односу на остале градске општине.

Први велики удар за грађане био у 2021. години када је стопа из 2020. од 0,06 одсто повећана на максималних 0,20 одсто.

- У међувремену, у претходне четири године долази до константне повећања процијењене вриједности некретнина, прије свега земљишта и стамбених јединица тако да се порез укупно на општини Источна Илиџа у претходне четири године повећаочетири до пет пута - истакао је Марко Шиљ, одборник СНСД-а у СО Источна Илиџа.

До сада није било слуха скупштинске већине за амандмане да се стопа смањи и буде у рангу осталих градских општина Источног Сарајева. За сада само стижу притужбе грађана.