latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:09 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Стевандић: Циљ - да вратимо заставу, грб Немањића са двоглавим орлом и химну "Боже правде" у употребу (ФОТО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић учествовао је данас у јавној расправи о Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, која је одржана у Требињу.
Требиње, јавна расправа - Фото: Уступљена фотографија
Требиње, јавна расправаФото: Уступљена фотографија

Стевандић током расправе је поручио да је суштина овог законског рјешења да се у употребу у Републици Српској врати застава, грб Немањића и химна "Боже правде" и да њихово коришћење буде законски дефинисано.

- У тексту овог нацрта закона пише све оно што ће бити прихватљиво за Уставни суд Републике Српске, да се не би десило да закон буде оборен на Уставном суду. Циљ закона је да вратимо заставу, грб Немањића, са двоглавим орлом и химну "Боже правде" у употребу, која је законом регулисана - поручио је Стевандић на јавној расправи, која је одржана у сали Скупштине општине Требиње.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је истакао да је ова тема широко прихваћена у Републици Српској, уз учешће представника невладиног сектора, удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, универзитетских професора и академске заједнице и да током дискусија и расправа није било суштинских примједби на овај нацрт закона.

Требиње, јавна расправа (Уступљена фотографија )

- Желимо да упознамо ширу јавност са одредбама овог нацрта закона и да отклонимо све евентуалне нејасноће. Јавне расправе су одржане у Приједору и Бијељини, а биће одржане још у Источном Сарајеву и Бањалуци. Требиње је једно од кључних мјеста гдје јавна расправа о овако важној теми треба да се одржи, како би биле изнесене све сугестије, подршке и примједбе и не очекујем неке велике нејасноће и проблеме - навео је Стевандић.

Стевандић је истакао да су овај нацрт закона има свесрспку подршку.

- Сви Срби и све најважније политичке партије, осим једнога из Требиња, су гласали за овај нацрт закон. Очекујемо да се и они опамете до израде Приједога закона. Било је заиста невјероватно да постоји неко ко ће из политичког егзибиционизма гласати против. Али, ето, десило се. Искрено ми је жао што је то неко из Требиња, јер ово је, ипак, нешто што се сматра есенцијом културног, националног и историјског насљеђа - поручио је Стевандић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 4. јула на Десетој редовној сједници Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне – приједлог др Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине, уз Закључак о упућивању овог нацрта закона у јавну расправу.

Јавна расправа у Источном Сарајеву биће одржана у уторак, 30. јула.