latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:02 ⇒ 19:37 | Аутор: sputniknews.com

Сукоб на релацији Брисел-Будимпешта: Мађарска одбацила идеју да се Савјет ЕУ одржи у Украјини

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски предложио је одржавање састанка Савјета за спољне послове ЕУ у Украјини, али је Мађарска одбила, рекао је министар у интервјуу за Вишеград инсајт.
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

- Разговарало се о томе гдје би требало да се одржи један од састанака Савјета за спољне послове током мађарског предсједавања: у Будимпешти или у Бриселу. Предложио сам као компромис да се одржи у Украјини – или у Лавову, или чак у (граду у Закарпатској области) Мукачеву, што је у почетку са ентузијазмом дочекао мађарски министар спољних послова (Петер Сијарто). И да подсјетим да је преседан већ направљен прије двије године, када је овај Савјет одржан у Кијеву. Међутим, током нашег састанка изгледало је да је мађарски министар добио другачија упутства из престонице и на крају је био приморан да стави вето на приједлог - рекао је Сикорски.

У контексту посјете мађарског премијера Виктора Орбана Украјини, Русији и Кини почетком јула у оквиру "мировне мисије", пољски министар је истакао да став Будимпеште на посљедњем Савјету за спољне послове није добио подршку, иако је "пи-ар репутација мађарског премијера порасла".

Земља "изгледа изолована" у тренутку када тражи помоћ у рјешавању питања снабдијевања нафтом због прекида транзита Украјине (односи се само на производе Лукоила).

- Они не добијају ту солидарност јер је тешко стећи пријатеље ако неко одише себичношћу - нагласио је Сикорски.

Сијарто је недавно оптужио пољске власти за лицемјерје јер је Пољска, која осуђује увоз сирове нафте из Русије у Мађарску, и сама на листи клијената "једне од највећих руских нафтних компанија".