latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:40 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Скупштина Србије: Завршена обједињена расправа, наставак о амандманима сутра

Скупштина Србије завршила је обједињену расправу о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и још 59 тачака дневног реда, а сутра се наставља расправа о аманданима.
Скупштина Србије (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Скупштина Србије (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

Током данашње расправе, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Александар Мартиновић изјавио је да у Декларацији, коју је усвојио Свесрпски сабор, нема никаквог позива на мржњу, на стварање велике Србије, ни на етничко чишћење, ничега што би представљало пријетњу другим народима и државама.

Мартиновић је истакао да Декларација позива на мир, стабилност, представља испружену руку Србије и српског народа државама насталим на простору бивше Југославије и народима који су на овом простору некада заједно живјели са Србима.

Посланици прозападне опозиције најавили су да неће гласати за ову декларацију, сматрајући је да је то само "памфлет".

Опозиција се углавном бавила питањима и примједбама везаним за животну средину, експлоатацију литијума и "Рио тинту", оптужујући власт да жели да загади животну средину и да се подреди западним државама.

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је на сједници у уторак, 23. јула, да је Декларација темељ националне политике, додајући да су у њену израду били укључени сви кључни чиниоци.

Скупштина Србије расправља и о избору гувернера Народне банке Србије за којег је предложена досадашњи гувернер Јоргованка Табаковић, о избору предсједника Фискалног савета Србије, као и о неколико споразума о задуживању.

Осталих 59 тачака се односе на саобраћајнице, на сарадњу са земљама које су, када је било најпотребније, стале уз Србију, затим напредовање Србије у евроинтеграцијама, али и заштита животне средине, на зајмове, плаћање ТВ претплате, као на јачање институција.